Mercedesova fešta u Imoli - sedma vezana titula, 500. podijum i opet Hamilton

Luis Hamilton je 93. pobjedom dodatno zacementirao status najuspješnijeg vozača u istoriji, a stigao je na korak od izjednačenja rekorda Mihaela Šumahera, jer je na pragu sedme titule. Sve će vjerovatno biti završeno za 14 dana u Turskoj, dovoljno da bude i trećeplasirani da bi podigao šampionski pehar

3107 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U jednom danu, Mercedes je ispisao istoriju u dvije kategorije - dva vozača njemačkog tima su završila na vrhu pobjedničkom postolja i donijela tom proizvođaču motora 500. podijum u istoriji, a ujedno i sedmu uzastopnu titulu u konkurenciji konstruktora, što je novi rekord.

Uzgred, Luis Hamilton je 93. pobjedom dodatno zacementirao status najuspješnijeg vozača u istoriji, a stigao je na korak od izjednačenja rekorda Mihaela Šumahera, jer je na pragu sedme titule.

Sve će vjerovatno biti završeno za 14 dana u Turskoj, jer mu je dovoljno da bude i trećeplasirani da bi podigao šampionski pehar.

Naime, na četiri trke do kraja ima 85 bodova više od klupskog kolege Valterija Botasa i jasno je da će dostići Šumija, a onda naredne sezone pokušati da postane najbolji svih vremena...

Botas je na povratku na stazu Imola, gdje se vozilo poslije 14 godina, krenuo sa pol-pozicije i lako zadržao čelo. Hamilton je loše krenuo, obišao ga je Maks Ferstapen, a malo je nedostajalo i da mu 3. mjesto otme Danijel Rikardo.

Ali, Crni Biser je imao mnogo sreće - prvo je u pit-stop otišao Fetel, potom i Botas, a on dobio čistu stazu da leti njom. A onda i poklon, jer je iz bolida Estebana Okona izašao dim, zbog čega je parkirao pored staze i „izveo“ sejfti-kar. To je Hamilton iskoristio, otišao u boks, i vratio se na čelo.

Kasnije je na još jednom restartu rutinski sačuvao prednost i trijumfovao bez ikakvih problema...

Bonus video: