Mateja Popović: Šah se voli svakim danom više

Supertalentovana šahistkinja Budućnosti talenat dokazala 10. mjestom na svjetskom školskom takmičenju u konkurenciji dvije godine starijih rivalki

1948 pregleda 177 reakcija 1 komentar(a)
Što više savladanih varijnti, tim i intriga postaje veća, Foto: Privatni album
Što više savladanih varijnti, tim i intriga postaje veća, Foto: Privatni album

Drevna igra, uvijek aktuelna. Da je šah pobijedio sve probe vremena pokazala je i svjetska pandemija koronavirusom, u kojoj šahisti nisu morali da preskaču takmičenja. Brojni prestižni turniri organizovani su onlajn, a popularnost ovog sporta nije umanjila ni najezda brojnih kompjuterskih igrica.

Šah je kao internet igra našao svoje mjesto među brojnim poklonicima...

Na neslućene mogućnosti, nebrojene varijante nije ostala imuna ni omladinska crnogorska repezentativka Mateja Popović.

Ljubav prema šahu, svakodnevno učenje i trening donijeli su 15- godišnjoj Podgoričanki 10. mjesto u Svjetskom školskom onlajn šampionatu, a uspjeh dobija na značaju ako se zna da je igrala u konkurenciji do 17 godina.

"Sve je počelo kao igra, da bi me bolje upoznavanje igre i dalje učenje očaralo. Šahu nisam posvećena samo na treninzima u ŠK Budućnost, već se i u slobodnom vremenu trudim da naučim što više. Imam sreću da u Budućnosti imam odlične uslove za napredak sa tri treninga sedmično sa našim najboljim velemajstorom Nikolom Đukićem. Rad je koncipiran tako da je jedan trening izuzetno težak, pošto igram sa šahistima starijim tri do četiri godine", kazala je Mateja Popović.

Iako se takmičenja odvijaju onlajn, učenica Gimnazije „Slobodan Škerović” ne krije da joj nedostaje igra za šahovskim stolom.

"Sve je drugačije kada se igra sa protivnikom preko puta tebe. Ovako, postoje neki sajtovi koji se krišom mogu koristiti ili da imate stručnu pomoć pored i tada uslovi mogu da ne budu jednaki", objasnila je Mateja.

Nejednakosti u šahu za igrača koji igra crnim figurama za nju ne važe, pošto ima par procenata bolji skor kada rival ima početni potez.

"To je iz razloga što sam više radila sa varijantama kada igram crnim figurama. Ispred mene je vrijeme za brojne kombinacije kako bih ostvarila cilj i jednog dana stekla zvanje velemajstora. Za to su potrebni turniri, brojni mečevi, kojima uskoro nadam. Za sada mi je najboji rezultat četvrto mjesto na seniorskom prvenstvu Crne Gore za žene iz prošle godine, dok sam u konkurenciji do 20 godina bila treća. Sada nestrpljivo očekujem turnire Prve lige za žene, u kojoj ću igrati za Budućnost Omladinac", naglasila je Mateja

Bonus video: