Pokrenuta istraga o Grožanovoj nesreći

FIA je objavila da će provesti detaljnu analizu nesreće te da će biti potrebno šest do osam sedmica za objavu rezutata istrage

3077 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) pokrenula je istragu o nesreći francuskog vozača Formule 1 Romana Grožana na Velikoj nagradi Bahreina, kada je čudesno prošao sa lakšim povredama nakon što je njegov bolid probio zaštitnu ogradu, prepolovio se i zapalio.

FIA je objavila da će provesti detaljnu analizu nesreće te da će biti potrebno šest do osam sedmica za objavu rezutata istrage.

Direktor FIA-e za sigurnost Adam Bejker rekao je da dostupni podaci "omogućavaju tačno utvrđivanje svakog elementa onoga što se dogodilo".

Grosjean je pretrpio opekotine na šakama i ima natučene ruke, ali osim toga nije zadobio druge povrede, iako je je u trenutku sudara njegova brzina bila 220 km/h, a bio je izložen gravitaciionoj sili od 53G.

FIA je već za trku koja se i ovog vikenda vozi na stazi u Sakiru, gdje se dogodilo Grožanovo izlijetanje, napravila izmjene na zaštitnim ogradama.

Trka za Veliku nagradu Sakira biće održana na izmjenjenoj, kraćoj trasi.

Ispred ograde između treće i četvrte krivine, na mjestu na kojem je Grožan izletio sa staze, dodata su dva reda guma povezanih gumenom trakom.

U srijedu, po izlasku iz bolnice, Grožan je za francuske medije rekao kako vjeruje da mu je sigurnosna zaštita za glavu, tzv. "oreol", spasio život.

Ta je inovacija u svijet Formule 1 uvedena 2018. uz negodovanje vozača, a direktan povod bila je nesreća francuskog vozača Žila Bjankija, koji je 2014. na Velikoj nagradi Japana doživio tešku nesreću te preminuo devet mjeseci poslije od posljedica povreda glave.

Grožan na kraju sezone napušta Has i pitanje je hoće li imati gdje da nastavi karijeru u Formuli 1. Ponovio je želju da sjedne za upravljač na posljednjoj trci ove sezone, Velikoj nagradi Abu Dabija, koja je na rasporedu 15. decembra, ako to bude moguće.

Bonus video: