CAS: Rusi ne mogu da koriste ime, zastavu i himnu

Ruski sportisti će moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju, kao i na SP u fudbalu u Kataru ukoliko ne bude ponovljenih pozitivnih testova na doping kontrolama

7912 pregleda 6 komentar(a)
Foto: bangkokpost.com
Foto: bangkokpost.com

Sud za sportsku arbitražu (CAS) donio je odluku da Rusija na Olimpijskim igrača 2021. i 2024. ne može da koristi svoju zastavu, ime i himnu.

Zabrana se odnosi i na sve svjetske šampionate koji će biti održani u naredne dvije godine, iako je Svjetska anti-doping agencija predlagala da kazna bude izrečena na četiri.

Rusiji je uz to zabranjeno da ističe kandidaturu za domaćinstvo bilo kog planetarnog sportskog događaja u naredne dvije godine.

Ruski sportisti će moći da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju, kao i na SP u fudbalu u Kataru ukoliko ne bude ponovljenih pozitivnih testova na doping kontrolama.

Sportisti, međutim, mogu na sportskoj opremi da imaju ispisano ime zemlje, ali pod uslovom da istom veličinom pored toga bude ispisano i "neutralni sportisti" ili "neutralni tim".

Rusi moraju da plate i gotovo milion eura (933 hiljade) Svjetskoj anti-doping agenciji sa kojom je pred CAS bila u sporu.

Bonus video: