U Kremlju zadovoljni odlukom o učešću Rusije na Olimpijskim igrama

Na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine i Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine ruski sportisti se neće takmičiti pod svojim imenom, zastavom i himnom

2047 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP
Foto: AP

Ruska vlada izrazila je danas žaljenje što će Rusiji biti zabranjeno da se takmiči pod svojim imenom, zastavom i himnom na Olimpijskim igrama, ali je pozdravila odluku Suda za sportsku arbitražu (CAS) koja omogućava ruskim sportistima da se takmiče.

Na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine i Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine ruski sportisti se neće takmičiti pod svojim imenom, zastavom i himnom.

CAS je u četvrtak prepolovio četvorogodišnju suspenziju koju je prošle godine izrekla Svjetska antidoping agencija (WADA) nakon što je navela da Ruska antidoping agencija (Rusada) ne poštuje njena pravila.

Tada je navedeno da je Rusada manipulisala laboratorijskim podacima koje je predala istražiteljima prošlog januara.

Ruski sportski zvaničnici zadovoljni su zbog presude, pošto će nova ograničenja biti slabija.

"Naravno, žalimo zbog odluke CAS i naravno, naš stav na nju je negativan. Ali, istovremeno, naši sportski zvaničnici su naveli da je najvažnije da sportisti imaju pravo da učestvuju u međunarodnim takmičenjima, što će im pomoći da ostanu u kvalifikacijama, konkurentni i u dobroj formi", naveo je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Na opremi ruskih reprezentativaca u bojama državne zastave na takmičenjima u Tokiju i Pekingu biće ispisano ime države u nekom obliku.

WADA je tražila da se Rusiji zabrani učešće na Olimpijskim igrama, Paraolimpijskim igrama i svetskim prvenstvima.

Peskov je naglasio da će Rusija nastaviti blisko da sarađuje sa međunarodnim sportskim organizacijama.

"Što se tiče svih ostalih pitanja, namjeravamo da ostanemo u bliskom kontaktu sa međunarodnim sportskim organizacijama. Nastavićemo ovaj dijalog, nastavićemo da branimo naše interese svim raspoloživim sredstvima i nastavićemo borbu protiv dopinga, koji je predsjednik Rusije Vladimir Putin u više navrata opisao kao najveće zlo", naveo je Peskov.

Bonus video: