Maradona, Foto: Reuters

Godina lokdauna i odlazaka ikona sporta

Mnogo je događaja koji su obilježili po svemu posebnu 2020. godinu. Donosimo kratak pregled najznačajnijih sportskih momenata

21664 pregleda 2 komentar(a)
Maradona, Foto: Reuters
Maradona, Foto: Reuters

Turbulentna godina - čak je i preblaga riječ da opiše 2020. Pandemija koronavirusa uzdrmala je planetu, uticala na život i iz korijena promijenila navike i običaje. Čovjek se prilagođavao, a u takvoj situaciji trpio je i sport. Otkazano je Evropsko prvenstvo u fudbalu, nijesu održane Olimpijske igre, igra se bez navijača ili je ograničen njihov broj na tribinama...

Sport je ostao i bez nekih slavnih ličnosti - košarkaških i fudbalskih ikona nad ikonama. Kobi Brajant je tragično nastradao u januaru, a u aprilu je preminuo legendarni Radomir Antić, osvajač čuvene duple krune sa madridskim Atletikom 1996. godine i jedini čovjek koji je sjedio na klupi Atletika, Reala i Barselone. Krajem novembra i početkom decembra umrli su Dijego Armando Maradona i Paolo Rosi.

Mnogo je događaja koji su obilježili ovu - po svemu posebnu - 2020. godinu. “Vijesti“ vam donose kratak pregled najznačajnijih sportskih momenata.

SVIJET JE PLAKAO ZA CRNOM MAMBOM

Vijest da je u helikopterskoj nesreći u Kaliforniji 26. januara poginuo 41-godišnji Kobi Brajant šokirala je svijet. Osim Kobija, u Kalabasu je tog dana stradala i njegova kćerka Điana i još sedam osoba. Sportisti, muzičari, glumci...čitav svijet opraštao se od Crne Mambe i jednog od najboljih i najuticajnijih košarkaša svih vremena. Brajant se od košarke oprostio 2016. godine, a tokom dvije decenije profesionalne karijere pet puta je osvojio NBA prsten, 2008. bio je MVP lige, četiri puta MVP finalne serije. Upisao je 18 nastupa na Ol-staru, od čega je četiri puta bio najkorisniji igrač. Lejkersi su obećali da će njemu u čast osvojiti titulu, što se i dogodilo u avgustu, nakon nastavka sezone.

Brajant
Brajantfoto: Printscreen YouTube

KRALJ CIGANA BEZ PARDONA

Februar je bio u znaku Tajsona Fjurija. Kralj Cigana je meču superteške kategorije verzije WBC pobijedio tadašnjeg branioca pojasa Donteja Vajldera, prekidom u sedmoj rundi u bokserskom spektaklu u Las Vegasu. Fjuri je prije pet godina prekinuo dominaciju Vladimira Klička, a svojim stilom borbe, ponašanjem, neobičnom životnom pričom stekao je poštovaoce širom svijeta...

SPORTSKI LOKDAUN - OSIM U BJELORUSIJI

Sport je, poput mnogih djelatnosti u martu suspendovan. Razlog - pandemija koronavirusa, koja je paralisala svijet. Počelo je sa tenisom, otkazivanjem Indijan Velsa, nastavilo se u Formuli 1, otkazivanjem Velike nagrade Kine, da bi potom taj primjer slijedila NBA, Premijer liga, Serija A, Liga šampiona... Da je situacija oko nastavka sezone neizvjesna bilo je jasno onog trenutka kada je otkazano Evropsko prvenstvo u fudbalu, potom i Olimpijske igre, prvi put u istoriji... Ipak, iako je čitav svijet bio u lokdaunu, fudbal se igrao u nekim zemljama poput Bjelorusije...

”BLACK LIVES MATTER”

Amerikanac Džordž Flojd umro je 25. maja dok mu je policajac koljenom pritiskao vrat na ulici u Mineapolisu. Na snimcima koji su se ubrzo pojavili na mrežama čulo se kako Flojd prije smrti moli za pomoć uzvikujući - “ne mogu da dišem“. Tragičan događaj izazvao je proteste u SAD i ujedinio svijet u borbi protiv rasizma. Jedan vid borbe viđen je na sportskim takmičenjima - prije početka mečeva igrači bi kleknuli sa podignutom pesnicom, a izraz “Black Lives Matter” (crni životi su važni) postao je dio borbe za jednakost. Taj, simbolični vid borbe, i dalje traje...

Džordž Flojd
foto: Shutterstok

KLOP JE OBEĆAO ŽURKU, JOŠ SE NA NJU ČEKA...

Fudbalska sezona nastavila se u junu, a mjesec kasnije Liverpul je, konačno, osvojio Premijer ligu. “Redsi“ su odigrali sjajnu sezonu, obarali rekorde i prvi poraz pretrpjeli 29. februara od Votforda. Ipak, zbog pauze usljed pandemije koronavirusa, tim Jirgena Klopa morao je da čeka do 22. jula i meča sa Čelsijem da formalno bude šampion. Poslije 30 godina čekanja titula je došla na “Enfild“, ali je zbog rigoroznih mjera proslavljena bez navijača. Kada sve prođe Klop je obećao žurku.

Fudbaleri Liverpula
Fudbaleri Liverpulafoto: Reuters

BAVARSKA MAŠINERIJA

I dok je Liverpul dominirao u Engleskoj, u Evropi je ta uloga pripala minhenskom Bajernu. Bavarska mašinerija odigrala je spektakularnu sezonu, osvojila Bundesligu, Kup Njemačke, Ligu šampiona i evropski i njemački Superkup. Bajern je sa lakoćom igrao, od 14. decembra bio bez poraza u Njemačkoj... Bilo je očekivano da se prošeta Bundesligom, ali je način na koji je njemački gigant osvojio Ligu šampiona bio za pamćenje. Bavarci su upsali svih 11 pobjeda, a u četvrtfinalu u Lisabonu demolirali su Barselonu 8:2 i poslali poruku da su najbolji tim na kontinentu. Do trofeja su eliminisali i dva francuska predstavnika - Lion u polufinalu i PSŽ u finalu. Tokom čitave godine blistao je Robert Levandovski. Poljak je i osvojio nagradu The Best koju je dodijelila FIFA.

Fudbaleri Bajerna
Fudbaleri Bajernafoto: reuters

MESI SE NALJUTIO NA BARSELONU

Krajem avgusta jedna poruka poslata burofaksom uzburkala je fudbalski svijet. Lionel Mesi obavijestio je Barselonu da želi da ide. Argentinac je bio nezadovoljan - kako katastrofalnom sezonom, tako i upravljačkom strukturom kluba - i htio je da iskoristi opciju iz ugovora, da na kraju svake sezone može da raskine saradnju, bez plaćanja obeštećenja. Tada su iz Barselone zaprijetili tužbom smatrajući da je konačan datum za tu odluku bio 10. jun, do kada je Argentinac morao da se izjasni da li ide ili ostaje, a ne avgust kada je i formalno sezona završena zbog poznate situacije sa pandemijom. Mesi je, na kraju, ostao u Barsi, ali već od 1. januara ima mogućnost da pregovara sa zainteresovanim klubovima o nastavku karijere, budući da mu ugovor ističe u junu.

Mesi
Mesifoto: Reuters

NIŠTA NOVO U MELBURNU I PARIZU

I teniska sezona bila je po mnogo čemu specifična. Iako je pandemija koronavirusa otkazala brojne turnire, između ostalog i Vimbldon, u bijelom sportu je postojala jedna konstanta. A to je dominacija Novaka Đokovića na Australijan openu i Rafaela Nadala na Rolan Garosu. Đoković je u Melburnu osvojio osmu titulu, 17. u karijeri na grend slemovima. Izjednačio je rekord Pita Samprasa i šesti put u karijeri godinu završio na vrhu ATP liste. Njegov rival, Rafa Nadal dominantno je slavio u oktobru na Rolan Garosu i stigao do 13. titule u Parizu. Španac ima 20 titula na najvećim turnirima - izjednačio je na vrhu sa Rodžerom Federerom.

Đoković
Đokovićfoto: Reuters

REKORDNI LET SREBRNE STRIJELE

Sezona u Formuli 1 protekla je u dominaciji Luisa Hamiltona. Britanac je slavljem na Velikoj nagradi Turske 15. novembra zvanično osvojio sedmu titulu i izjednačio se po broju trofeja sa Mihaelom Šumaherom. Legendarnog Njemca pretekao je u jednoj kategoriji - pobjedom na Velikoj nagradi Portugala ostvario je 92. trijumf u karijeri, a Šumahera ostavio na 91. Takođe, nakon smrti Džordža Flojda, Britanac je bio najglasniji u borbi za jednaka prava svima.

Hamilton
Hamiltonfoto: Reuters

ODLAZAK FUDBALSKOG UMJETNIKA

Kraj godine obilježila je smrt Dijega Armanda Maradone. El Pibe je preminuo 25. novembra, u 61. godini, dvadesetak dana nakon što je operisao začepljeni krvni sud u mozgu. Bio je jedan od najboljih igrača svih vremena, osvajač Mundijala, legenda Napolija, ikona koja je uticala na mnoge generacije. U njegovu čast snimali su se filmovi, komponovale pjesme. Napoli je preimenovao stadion “San Paolo“ u “Dijego Armando Maradona“. Bio je specifična ličnost.

Mardona
Mardonafoto: Reuters

A dvije nedjelje poslije Maradone preminuo je Paolo Rosi, čovjek koji je Italiji donio titulu svjetskog šampiona 1982. godine. Na Mundijalu u Španiji postigao je šest pogodaka, a pamti se het-trik u četvrtfinalu protiv jakog Brazila. Zatresao je i mrežu Zapadne Njemačke u finalnom meču.

Bonus video: