Crnogorske rukometašice na turniru u Podgorici tražiće vizu za OI, Foto: Anže Malovrh/kolektiff

Mjeseci istine za „ajkule” i „lavice” i ljeto vrhunskih događaja

Kada je u pitanju crnogorski sport - dani između 21. i 28. februara, odnosno 19. i 21. marta, označeni su crvenom bojom u kalendaru

25372 pregleda 2 komentar(a)
Crnogorske rukometašice na turniru u Podgorici tražiće vizu za OI, Foto: Anže Malovrh/kolektiff
Crnogorske rukometašice na turniru u Podgorici tražiće vizu za OI, Foto: Anže Malovrh/kolektiff

Sportska 2021. obilovaće bogatim sadržajem. Mnogi događaji, poput dva najveća - Evropskog prvenstva u fudbalu i Olimpijskih igara, otkazani su prošle godine zbog pandemije koronavirusa i naći će svoje mjesto u “sabijenom”, prebukiranom sportskom kalendaru 2021.

Ali, tu su i mnogi drugi - svjetska prvenstva u rukometu za muškarce i žene, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u fudbalu, finalni turnir Lige nacija, Liga šampiona, Liga Evrope, nikad “glomaznija” Formula 1, NBA liga u malo skraćnom formatu regularnog dijela sezone, glamurozni teniski turniri...

Kada je riječ o crnogorskim selekcijama, vaterpolisti će u februaru u Roterdamu, a rukometašice u martu u Podgorici, tražiti vizu za Olimpijske igre. Gledano iz naše perspektive - to su dva najznačajnija mjeseca.

Košarkaši Crne Gore će, takođe, u februarskom “balonu“ u Podgorici pokušati da izbore plasman na Evropsko prvenstvo, dok će fudbaleri sa novim selektorom, Miodragom Radulovićem, u martu početi kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru.

JANUAR

Egipat će od 13. do 31. januara biti domaćin Svjetskog prvenstva u rukometu. Titulu brani Danska, a Crna Gora je ostala uskraćena za priliku da kroz baraž izbori učešće na planetarnoj smotri. Dueli sa Češkom otkazani su prošle godine zbog pandemije koronavirusa, pa je na rukometni Mundijal otišlo 14 selekcija sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva, na kojem su “lavovi“ zauzeli 18. mjesto. Nakon otkazivanja baraža, Svjetska rukometna federacija specijalne pozivnice dodijelila je Poljskoj i Rusiji.

Crnu Goru će u Egiptu predstavljati sudijski par Ivan Pavićević - Miloš Ražnatović.

Košarkaši Budućnost Volija i Mornara nastavljaju takmičenje u Evrokupu. "Plavi" na startu, 12. januara, igraju u "Morači" sa Burgom, a u grupi su još Cedevita Olimpija i Virtus.

KK Budućnost Voli
foto: Savo Prelević

Barani Top 16 fazu otvaraju 13. januara gostovanjem Gran Kanariji. Rivali u grupi su i Andora i Uniks.

Ovog mjeseca u ring se vraća Konor Mekgregor - 23. je zakazana borba sa Dastinom Porijeom na UFC 257 događaju.

Finale Kopa Libertadoresa zakazano je za 30. januar. Potencijalno, u meču za trofej ponovo bi mogli da se sastanu Boka juniors i River Plata. Naravno, ako Boka u polufinalu eliminiše ekipu Santosa, a River Plata bude bolja od Palmeirasa.

FEBRUAR

Za crnogorski vaterpolo - dani između 21. do 28. februara označeni su crvenim slovima u kalendaru. “Ajkule” će na kvalifikacionom turniru u Roterdamu tražiti vizu za Olimpijske igre. “Ajkule“ su u grupi A sa Brazilom, Kanadom, Grčkom, Gruzijom i Turskom. Prve dvije selekcije iz grupe idu u polufinale, a tri prvoplasirane na kraju turnira putuju na Olimpijske igre.

Vaterpolisti iz Roterdama gledaju ka Tokiju
Vaterpolisti iz Roterdama gledaju ka Tokijufoto: Aleksandra Krupanič

Podgorica će u februaru biti domaćin “balona” u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i za košarkaše i za košarkašice. Ženska reprezentacija igraće 4. februara sa Švedskom, a dva dana kasnije sa Izraelom. “Crvene” bi pobjedom nad Izraelkama obezbijedile plasman u završnicu, dok je računica kada je u pitanju muški nacionalni tim, koji se 20. februara sastaje sa Francuskom, a dva dana kasnije sa Njemačkom, mnogo komplikovanija.

Izabranici Boška Radovića imaju isti učinak kao Velika Britanija, ali i slabiji međusobni skor. Da bi se plasirali u završnicu, u posljednja dva kola moraju da imaju bolje rezultate od Britanaca, koji se takođe sastaju sa Njemačkom i Francuskom.

Košarkaška reprezentacija Crne Gore
foto: FIBA

Sredinom mjeseca nastavlja se takmičenje u Ligi šampiona i Ligi Evrope - mečevima osmine, odnosno 1/16 finala.

Telekom 1. Crnogorska fudbalska liga nastavlja se 19. februara. Šampion je maltene poznat - Budućnost ima čak 18 bodova više od drugoplasiranog Dečića. Aktuelni prvak će se pripremati u Antaliji.

“Prava” teniska sezona umjesto u januaru, počinje u februaru - prvi Grend slem u sezoni, Australijan open igra se od 8. do 21. februara.

Svjetsko prvenstvo u skijanju na programu je od 9. do 21. februara u Kortini D’Ampeco.

MART

Podgorica će od 19. do 21. marta biti domaćin kvalifikacionog turnira rukometašica za Olimpijske igre. Crna Gora će u “Morači“ ugostiti Norvešku, Rumuniju i Kazahstan. U Tokio idu dvije prvoplasirane ekipe.

Fudbalska reprezentacija počinje kvalifikacije za SP u Kataru. “Sokoli“ 24. gostuju Letoniji, tri dana kasnije dočekuju Gibraltar, a 30. marta u Podgoricu dolazi Norveška. Dobar raspored na startu - Radulovićev tim treba da pobijedi prva dva meča kako bi zaprijetio Norvežanima i ušao u otvorenu borbu za visok plasman u grupi. Rivali su još Holandija i Turska.

'Sokoli' u martu počinju kvalifikacije za Katar
"Sokoli" u martu počinju kvalifikacije za Katarfoto: Savo Prelević

U martu se igra i osmina finala Lige šampiona za rukometašice, gdje će se izvjesno naći i rukometašice Budućnosti.

Nova sezona u Formuli 1 trebalo bi da počne 21. u Melburnu.

APRIL

Poljska će od 10. do 24. aprila biti domaćin Svjetskog prvenstva za mlade u boksu. Najbolji mladi bokseri Evrope, Petar Liješević i Bojana Gojković, napadaju “ostatak svijeta”.

Polufinalna serija ABA lige počinje 23. Igra se na dva dobijena meča - Budućnost Voli i Mornar, na osnovu prikazanog u dosadašnjem dijelu sezone, s pravom računaju na mjesta u polufinalu.

Adut Mornara: Džejkob Pulen
Adut Mornara: Džejkob Pulenfoto: Eurocupbasketball.com

Od 16. do 21. aprila na programu je baraž za Svjetsko prvenstvo za rukometašice. Žrijeb još nije obavljen - Crna Gora čeka rivala.

U aprilu se igraju oba četvrtfinala i prvi polufinalni mečevi Lige šampiona, dok će se u domaćem fudbalskom Kupu saznati finalisti. U polufinalu su Budućnost, Dečić, Zeta i Iskra.

Rukometaši Crne Gore nastavljaju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo - 28. aprila gostuju Kosovu.

MAJ

Poslije Kosova, “lavovi“ drugog maja dočekuju Rumuniju. Biće jasno da li su obezbijedili vizu za kontinentalnu smotru najboljih reprezentacija.

Četvrtog i petog maja na programu su revanši polufinala Lige šampiona u fudbalu.

Finalna serija ABA lige počinje 9. maja, igra se na tri pobjede, a eventualni peti meč na programu je 22. maja. Istog dana počinje plej-of NBA lige.

Fajnl-for za rukometašice - najveći cilj rukometašica Budućnosti, igra se 29. i 30. maja, tradicionalno u Budimpešti.

Finale Lige Evrope je 26. maja na stadionu “Miejski“ u Gdanjsku, a tri dana kasnije na “Ataturku“ u Istanbulu igra se finale Lige šampiona. Bajern brani tron osvojen u Lisabonu avgusta 2020.

Fajnl-for košarkaške Evrolige na programu je od 28. do 30. maja u Kelnu.

Crna Gora će dobiti prvaka u fudbalu, kao i pobjednika Kupa, kao i u drugim kolektivnim sportovima - košarci, rukometu, vaterpolu, odbojci...

JUN

Još 17. maja počeće drugi teniski grend slem - Rolan Garos, čije je finale zakazano za 6. jun. Kralj šljake Rafael Nadal napašće svoju 14. titulu u Parizu.

Evropsko prvenstvo u fudbalu počinje 11. juna. Očekuje nas mjesec dana vrhunskog fudbala u 12 evropskih gradova - od Londona na zapadu do Bakua na istoku. Titulu brani Portugal.

Ronaldo će predvoditi Portugalce na kontinentalnoj smotri
Ronaldo će predvoditi Portugalce na kontinentalnoj smotrifoto: Reuters

Istog dana kada i prvenstvo Evrope, počinje Kopa Amerika. Igra se u Argentini i Kolumbiji, a trofej će pokušati da odbrani Brazil.

Vimbldon počinje 28. juna.

JUL

Finale Kopa Amerike - 10. jula na stadionu “Metropolitano“ u Barankilji.

Finale Evropskog prvenstva - 11. jula na “Vembliju”.

London će tog 11. jula biti epicentar sportskih dešavanja - osim finala EP u fudbalu, igra se i finale Vimbldona.

Đoković
Đokovićfoto: Reuters

Najveći sportski planetarni događaj, Olimpijske igre počinju 23. jula u Tokiju i traju do 8. avgusta.

AVGUST

Svečana ceremonija zatvaranja Olimpijskih igara zakazana je za 8. avgust.

Paraolimpijske igre počinju 24. avgusta i trajaće do 5. septembra.

Posljednji teniski grend slem u sezoni, US open, počinje 30. avgusta.

Evropsko prvenstvo za odbojkašice - od 19. avgusta do 5. septembra igra se u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj i Rumuniji.

SEPTEMBAR

Septembar je ponovo mjesec reprezentativnog fudbala. Reprezentacija Crne Gore gostuje Turskoj 1. septembra u četvrtom kolu kvalifikacija za SP. Tri dana kasnije izabranici Miodraga Radulovića gostuju Holandiji, a 7. u Podgoricu dolazi Letonija.

Finale US Opena zakazano je 12. septembar.

Evropsko prvenstvo za odbojkaše odigraće se u Češkoj, Estoniji, Finskoj i Poljskoj od 2. do 19. septembra.

Nova sezona u Ligi šampiona počinje 14, a u Ligi Evrope 16.

OKTOBAR

Kvalifikacije za Mundijal u Kataru se nastavljaju - Crna Gora 8. oktobra gostuje Gibraltaru, a 11. Norveškoj.

Italija je domaćin finalnog turnira Lige nacija. Šestog oktobra u prvom polufinalu “azuri“ igraju sa Španijom na “San Siru“, a dan kasnije na stadionu “Alijanc” u Torinu sastaju se Belgija i Francuska. Finale je na programu 10. oktobra u Torinu.

NOVEMBAR

Igraju se dva posljednja dva meča u grupnoj fazi kvalifikacija za SP: Crna Gora - Holandija 13. novembra i Crna Gora - Turska tri dana kasnije.

Od 14. do 21. novembra igra se tenisko ATP finale, koje se nakon deceniju seli iz Londona u Torino.

DECEMBAR

Od 2. do 19. decembra na programu je Svjetsko prvenstvo za rukometašice u Španiji. “Lavice” se nadaju da će prethodno preko baraža izboriti vizu.

Bonus video: