direktor uprave za sport i mlade

Lalošević: Da, bavio sam se sportom, ovdje sam da uradim sve da pomognem našim sportistima

“Trudićemo se da pružimo uslove našim olimpijskim kandidatima da obezbijede vizu za Tokio, vjerujem da hoće i da će nas dostojno predstavljati, jer su sportisti najbolji ambasadori”, rekao je Lalošević za TV Vijesti

15534 pregleda 245 reakcija 52 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Vasilije Lalošević je prije 20-ak dana preuzeo funkciju Direktora uprave za sport i mlade, koje je nastalo spajanjem četiri ministarstva u novoj Vladi.

Prioriteti na početku mandata su mu da se kandidatima za odlazak na Olimpijske igre pomogne da izbore vizu za Tokio, a planovi da stvori još bolji ambijent za razvoj sporta.

Lalošević je član SNP-a, nekadašnji poslanik i dugogodišnji funkcioner partije, ali i čovjek koji ima iza sebe sportsku biografiju.

Njegov odgovor na pitanja i pominjanje njegovog imena u priči o partijskom zapošljavanju glasi:

“Nemam namjeru da se pravdam, niti da iznosim detalje iz moje sportske biografije, ali, da – bavio sam se sportom. Bio sam juniorski košarkaški reprezentativac SFRJ, u generaciji Danka Cvjetičanina i Zorana Čuture, koji najpoznatiji široj javnosti. Sa 19 godina sam doživio povredu koja me odvojila od terena, ali ne i od sporta i interesovanja za sport. Bio sam predsjednik KK Mornar iz mog Bara, a moji Barani znaju koliko sam doprinio klubu. Meni ne treba ni priznanje, ni opravdanje, trudiću su da na ovom mjestu dam sve od sebe, da osvjetlam obraz ovoj instituciji i sa saradnicima pružim maksimalne uslove našem sportu i sportistima”, kazao je Lalošević za TV Vijesti.

Sada je Lalošević na važnoj sportskoj funkciji, čiji je osnovni zadatak da stvori ambijent za razvoj sporta u Crnoj Gori.

Za sada postoji prioritet, jer je 2021. - neočekivano olimpijska godina, a crnogorski sportisti tek ulaze u završne borbe za olimpijske vize.

“Trudićemo se da pružimo uslove našim olimpijskim kandidatima da obezbijede vizu za Tokio, vjerujem da hoće i da će nas dostojno predstavljati, jer su sportisti najbolji ambasadori”.

Lalošević je uvjeren da će i situaciji privremenog finansiranja, a i kada se usvoji budžet bit dovoljno novca za sportske potrebe u izazovoj godini, te da je finansijska podrška za prvi kvartal praktično obezbijeđena.

“Na dobrom smo putu da to i ostvarimo. Koliko sam informisan neće biti drastičnog pada u budžetu za sport, kada bude usvojen u martu”, kazao je Lalošević.

Ciljevi i planovi Uprave za sport i mlade, osim finansiranja sportskih saveza, vezani su za sportsku infrastrukturu, s tim da je realizacija kapitalnih projekata – poput dugo najavljivanog, a nikako realizovanog završetka bazena u Kotoru, ili fudbalskog stadiona na Cetinju, kao i atletskog stadiona u Podgorici - u nadležnosti drugih organa.

“Vlada je donijela odluku o formiranju Instituta za sportsku medicinu, kada bismo samo to uradili i završili, mogao bih da kažem da smo bili uspješni. Mi ćemo to uraditi u doglednom vremenu. Pokrenućemo, vjerujem, i neke velike projekte, kao što je izgradnja atletske staze u Podgorici, imam ideju za Bar, koji je jedini primorski grad koji nema zimski bazen, a ima obezbijeđeno zemljište sa komunalijama. Imamo i slučaj iz Andrijevice, gdje rukometaši Komova nemaju svoju dvoranu, već igraju u Bijelom Polju ili Beranama, a osvajači su Kupa. To su stvari koji planiramo da pokrenemo i završimo da ostanemo prepoznati po idejama i realizaciji, na čemu bismo svi mi, cijela zemlja, bili ponosni”.

Lalošević je minulih dana razgovarao sa predstavnicima nacionalnih sportskih saveza, razgovore će nastaviti, a naredne sedmice srešće se i sa predsjednikom Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušanom Simonovićem, te prvim čovjekom Paraolimpijskog komiteta Igorom Tomićem.

Preporučujemo za Vas