MOK objavio prvi priručnik o mjerama za OI u Tokiju

MOK i organizatori u Japanu su odlučni da se održe Igre uprkos stalnom rastu broja zaraženih u toj državi, kao i protivljenju sve većeg broja građana

7226 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) objavio je danas prvi od četiri priručnika o mjerama koje će biti primenjene uoči i za vrijeme Igara u Tokiju, a namjenjen je svima koji će na bilo koji način učestvovati na tom događaju.

"Navedena su osnovna načela za svaku pojedinu grupu ljudi kojih će morati da se pridržavaju prije nego što krenu u Japan, pri ulasku Japan i tokom boravka na Olimpijskim igrama, kao i pri odlasku", navodi se u saopštenju MOK-a.

Priručnik ima 33 strane i podnaslov "Vaš vodič za sigurne i uspješne Igre". Namjenjen je međunarodnim sportskim savezima, a narednih dana će biti objavljena još tri koja će služiti kao vodič za ponašanje sportista i tehničkog osoblja, predstavnika medija i televizijskih ekipa.

Mjere uključuju nošenje maski sve vrijeme, osim kod jela i spavanja, redovna testiranja na koronavirus, korišćenje mobilne aplikacije vezane za koronavirus tokom boravka u Japanu, minimum kontakta s drugim ljudima i izbjegavanje koršćenja javnog prevoza.

Sportisti će moći da saznaju sve o tome kako će moći da provode vrijeme u Olimpijskom selu, gdje će biti stroge mjere, sa ograničenim vremenom boravka izvan njega, kao i načinu kretanja između borilišta.

"Zdravlje i sigurnost svih na olimpijskim i paraolimpijskim igrama je naš najveći zadatak. Svako od nas ima svoju ulogu, zato smo i pripremili priručnike. Znamo da će ove Igre biti drugačije na mnogo načina. Za sve učesnike postoje neki uslovi i igraničenja koja traže fleksibilnost i razumijevanje", izjavio je izvršni direktor MOK-a za Olimpijske igre Kristof Dubi, prenijela je Hina.

MOK je naveo da će se priručnici prilagođavati kako se budu bližile Olimpijske igre, koje bi trebalo da se održe od 23. jula do 8. avgusta.

MOK i organizatori u Japanu su odlučni da se održe Igre uprkos stalnom rastu broja zaraženih u toj državi, kao i protivljenju sve većeg broja građana.

Bonus video: