Ludilo Super boula: Najbolji svih vremena protiv svog nasljednika

Biće to dvoboj mladosti i iskustva, posebno na poziciji kvoterbeka, 25-godišnji Patrik Mahoms, koji je predodređen da bude najveća zvijezda NFL-a u narednoj deceniji, za suparnika će imati najvećeg igrača ovog sporta u istoriji, 43-godišnjeg Toma Brejdija koji će u nedjelju nastupiti u svom čak 10. Super boulu i tražiće sedmi naslov prvaka

4024 pregleda 1 komentar(a)
Brejdi i trener Arijans, Foto: AP
Brejdi i trener Arijans, Foto: AP

U ovogodišnjem, 55. izdanju Super boula, finala plej-ofa NFL u noći između nedjelje i ponedjeljka (30 minuta iza ponoći po našem vremenu) u Tampi će se sastati branioci naslova Kanzas Siti Čifsi i ekipa koja svoje domaće utakmice igra upravo na "Rejmond Džejms" stadionu - Tampa Bej Bakanirsi.

I dok su Čifsi opravdali očekivanja plasmanom u drugi uzastopni Super boul ostvarivši najbolji učinak pobjeda i poraza u ligaškom dijelu sezone (14-2), Bakanirsi su iznenađujuće stigli do same završnice do koje su morali da ostvare tri gostujuće pobjede u doigravanju.

Biće to dvoboj mladosti i iskustva, posebno na poziciji kvoterbeka, 25-godišnji Patrik Mahoms, koji je predodređen da bude najveća zvijezda NFL-a u narednoj deceniji, za suparnika će imati najvećeg igrača ovog sporta u istoriji, 43-godišnjeg Toma Brejdija koji će u nedjelju nastupiti u svom čak 10. Super boulu i tražiće sedmi naslov prvaka.

Iako ih odvaja 18 godina i 45 dana, Brejdi i Mahoms su imali vrlo slične učinke u ligaškom dijelu ove sezone. Brejdi je tako bacanjima osvojio 4.633 jarda uz 40 dodavanja za tačdaun, dok je Mahomes bacio za 4.740 jarde uz 38 tačdaun pasova.

Brejdi je u martu prošle godine napustio Nju Ingland Petriotse u kojima je proveo svih 20 svojih prethodnih sezona u NFL-u i s kojima je izborio svih svojih prvih devet ulazaka u finale, te je odlučio da karijeru nastavi u Tampa Beju, ekipi koja je u svojoj istoriji imala samo 38.7 posto pobjeda te koja u 12 sezona prije ove ni jednom nije izborila plej-oif,uz samo dvije godine u kojima je imala pozitivan skor u tom razdoblju.

Tampa nije ostvarila ni jednu pobjedu u doigravanju još od februara 2003. godine kada je pobjedom protiv Ouklend Rajdersa osvojila svoj jedini naslov do sada.

Ali, dolaskom Brejdija atmosfera u ekipi i oko kluba u potpunosti se promijenila što su pokazali i dolasci veterana poput Roba Gronkovskog, Entonija Brauna ili Leonarda Fornetija, koji su ocijenili kako je Tampa sada legitimni kandidat za naslov.

U ligaškom dijelu sezone Baksi su ostvarili učinak 11-5 što nije bilo dovoljno za osvajanje divizije Jug Nacionalne konferencije, bolji su sa 12-4 bili Nju Orleans Sejntsi, pa je Tampa hod kroz doigravanje morala da prođe na gostovanjima.

Pobjedama 31-23 protiv Vašingtona, 30-20 protiv Nju Orleansa, te 31-26 protiv Grin Beja,Tampa je stigla do Super boula, postavši tako prva ekipa koja je do finala stigla s tri gostujuće pobjede nakon Pakersa prije 10 godina.

Tom serijom pobjeda Tampa je postala prva ekipa koja će zaigrati Super boul na vlastitom stadionu.

"Stvarno je sjajno trenirati na vlastitom igralištu, biti u vlastitoj svlačionici i držati se svoje svakodnevne rutine uoči ovako važne utakmice", kazao je Brejdi u najavi dvoboja, a s njim se složio i trener Brus Arijans.

"U normalnim okolnostima, skočiš u avion, treniraš na terenima neke druge ekipe ili čak na nekom univerzitetskom igralištu. Ovakva priprema nam je bila jako važna", kazao je Arijans.

Osim što bi Brejdi još "pojačao" svoj rekord kao najstariji kvoterbek s naslovom prvaka, kojeg je postavio prije dvije godine, Arijans bi u slučaju pobjede Tampe u nedjelju postao najstariji glavni trener s naslovom, sa 68 godina, čime bi nadmašio aktuelnog rekordera, trenera Petriotsa Bila Beličika koji je prije dvije godine osvojio naslov sa 66 godina.

"Još ne mislim da gledam u retrovizor, još gledam prema naprijed. Nadam se kako ću na tom putu imati i Lombardi trofej", izjavio je Arijans upitan o svojim godinama.

Brejdi, pak, uprkos svojim poodmaklim godinama za profesionalnog sportistu, nema namjeru tako skoro da okonča karijeru. Još prije nekoliko godina je izjavio kako bi želio da igra do svoje 45. godine, a nakon ove odlične sezone smatra kako bi mogo igrati i duže.

"Sve je moguće. Uvijek se smatralo kako s godinama postajemo bolji. I ne govorim to samo zbog 40 dodvanja za tačdaun koja sam imao, već stoga što se uvijek motivišem time da želim da budem najbolji što mogu. Sljedeće godine bih mogao da igram i bolje nego ove, jer ću se bolje pripremiti, a mentalno sam u boljem stanju sada nego lani. Želio bih da igram sve dok ne postanem loš", kazao je Brejdi.

Mahoms je u svojoj prvoj pravoj NFL sezoni prije dvije godine osvojio naslov za najkorisnijeg igrača lige, ali u doigravanju je u finalu Američke konferencije izgubio upravo od Brejdijja i njegovih Petriotsa sa 37-31.

Patrik Mahoms
Patrik Mahomsfoto: AP

Prošle sezone nije bio dobar kao godinu prije, ali je odigrao odlično doigravanje te je u finalu predvodio svoje Čifse, koji su preokretom u posljednjoj četvrtini zaostatak 10-20 pretvorili u pobjedu 31-20 protiv San Francisko 49-ersa.

U nedjelju će Čifsi imati priliku da postanu prvi tim koji će obraniti naslov nakon čak 16 godina kada je to uspjelo - Brejdiju s Petriotsima. U Super boul eri samo se osam puta dogodilo da neka ekipa obrani naslov.

"Najponosniji sam što se niko u ovoj ekipi nije zadovoljio jednim naslovom. Svi žele da postanu bolji iz dana u dan, a to dolazi iz načina na koji s nama radi trener Rid koji traži od nas da svaki dan budemo jedan posto bolji. Zato imamo priliku da osvojimo još jedan, a to što imamo priliku da ga odbranimo i za protivnika imamo najboljeg ikada je nešto posebno zbog čega sam jako uzbuđen", rekao je Mahoms.

Kanzas siti je kao prvi nosilac Američke konferencije bio slobodan u prvom krugu plej-ofa, a zatim je imao prednost domaćeg terenu u svoja dva susreta do finala, u kojima je nadigrao Klivlend Braunse sa 22-17 i Bafalo Bilse sa 38-24.

Zbog svojih fantastičnih igara od samog ulaska u ligu, do sada je ostvario skor pobjeda i poraza 44-9, uz mogućnost da bude najbolji u najvažnijim trenucima, Mahomsa mnogi smatraju najozbiljnijim kandidatom koji bi jednog dana mogao da ugrozi Brejdijev status najvećeg svih vremena. To misli i sam Brejdi.

"Kada gledam Patrika, vidim nekoga kome niti jedan trenutak u utakmici nije prevelik za njega. Radi se o velikom igraču, znam da je još na početku karijere, ali što će sve ostvariti zavisi samo od njega".

Mahoms ne gleda toliko daleko u budućnost. Upitan smatra li da može ugroziti Brejdijev rekord od šest osvojenih naslova prvaka, odgovorio je:

"Ne gledam tako daleko u budućnost. Trenutno sam fokusiran samo na sljedeću utakmicu, ali ako završim karijeru sa mnogo prstenova - biću sretan".

Osim što je on iznimno talentovan, Mahomes je srećan što može da sarađuje s velikim trenerom i pedagogom Endijem Ridom (62), izuzetnim napadačkim stručnjakom koji je prošle sezone napokon skinuo stigmu trenera koji nije pobjednik.

"Ja sam ovdje u ulozi učitelja, u mom slučaju učim ljude. Kako o igri na terenu, tako i o ponašanju van njega kako da postanu bolji igrači, muževi, roditelji. Ako nekome kažete istinu, onda komunikacija postaje važna. Treba samo ostati iskren i realan. Takav sam s Patrikom, znam da želi postati velikan, najbolji, a takvi igrači uvijek žele još nešto da nauče. Zato mu i pristupam na takav način", izjavio je Rid.

Uz Mahomsa, Čifsi u napadu imaju još dvojicu fenomenalnih igrača, Trevisa Kelsija, te nevjerovatno brzog hvatača Tajrika Hila, koji ima 15 tačdauna u sezoni.

Iako su i jednoj i drugoj ekipi napadi jači dio, ne treba zanemariti ni odbranu. Bolja je bila Tampina u kojoj se ističu Džejson Pjer-Pol, Devin Vajt i Antoan Vinfild, dok obranu Čifsa drže Tajran Matje, Danjel Sorensen i Kris Džons.

Uoči dvoboja u ulozi blagog favorita ipak su Čifsi, dijelom i zbog toga što su u međusobnom susretu igranom također u Tampi krajem novembra bili uspješniji sa 27-24.

No, konačni rezultat vara jer su Čifsi vodili i sa 17-0 te 27-10, a Baksi su u završnici uspjeli tek da ublaže poraz.

Bonus video: