Legenda i nasljednik u borbi za trofej „Vins Lombardi”

​Trideset minuta nakon ponoći, u 55. Superboulu sudariće se Tampa Bej i Kanzas Siti, tj. Tom Brejdi i Patrik Mahoms

2347 pregleda 0 komentar(a)
Patrik Mahoms, Foto: Reuters
Patrik Mahoms, Foto: Reuters

Na jednoj strani legenda NFL-a, najtrofejniji i po mnogima najbolji igrač u istoriji, na drugoj njegov legitimni nasljednik i najbolji „fudbaler” današnjice. Ljudi koje povezuje 1995. godina - prvi je tada počeo studije na Univerzitetu Mičigen, drugi se tek rodio.

Svijet je dobio ono što je postalo moguće, kada je 199. pik NFL drafta 2000. godine poslije bezmalo dvije decenije napustio Nju Inglend Petriotse - Superboul sa najboljim kvoterbekom svih vremena Tomom Brejdijem i trenutno najdominantnijim igračem američkog fudbala, Patrikom Mahomsom.

Brejdi je u martu prošle godine potpisao za Tampa Bej Bakanirse i prešao iz Američke u Nacionalnu fudbalsku konferenciju. Time se otvorila šansa da se u 55. Superboulu sudari sa Mahomsom, kojeg je poslije produžetka preskočio u finalu AFC-a u januaru 2019. godine, na putu ka svom rekordnom, šestom trofeju „Vins Lombardi”.

Jasno je da će se u duelu Poglavica i Pirata, koji će prvi u istoriji NFL-a igrati Superboul na svom terenu (meč na stadionu „Rejmond Džejms” u Tampi počinje večeras, 30 minuta nakon ponoći), vrtjeti oko Brejdija i Mahomsa. Biće to njihov peti duel, a prethodna četiri su bila spektakularna. U osvit najatraktivnijeg jednodnevnog sportskog događaja na planeti, ESPN se podsjetio ta četiri obračuna.

Superboul
foto: Graphic News

Prvi je bio 14. oktobra 2018. godine. U svojoj prvoj sezoni kao starter, Mahoms je pred gostovanje u Bostonu vodio Čifse do skora 5:0 i bacio sjajnih 1.513 jardi za 14 tačdauna. I u duelu sa gigantom iz Masačusetsa je imao četiri od ukupno pet tačdauna na utakmici, tri minuta prije kraja izjednačio na 40:40, ali je Brejdi doveo svoj tim do zone fild-gola i omogućio Stivenu Gostkovskom da uz zvuk sirene pogodi za pobjedu (43:40).

Tri mjeseca kasnije, još veća uzbuđenja, i to u meču za odlazak na Superboul. Petriotsi su 39 sekundi prije kraja preokrenuli na 31:28, ali je Mahoms izborio produžetke. U njima nije ni pipnuo loptu, jer su Petsi pobijedili na bacanju novčića i utrčali u end zonu, a Brejdi je tri puta izborio nove napade na trećem daunu za 10 jardi.

Pred treći duel, odigran 8. decembra 2019, Čifsi su bili pod pritiskom da li će izboriti plej-of, jer su imali skor 8:4. Mahoms je upisao prvi trijumf (23:16), za šta je zaslužna bila i odbrana, koja je zaustavila završni pokušaj Petriotsa u crvenoj zoni.

Posljednji put Mahoms i Brejdi su se sreli 29. novembra prošle godine, ovog puta sa legendom u dresu Bakanirsa. Mlađi kvoterbek je blistao, samo u 1. četvrtini bacio je 229 jardi, a 43-godišnji as dozvolio dva presječena pasa. Čifsi su slavili 27:24, a Piratima je to bio posljednji poraz i uvod u seriju od sedam pobjeda, sa kojom dolaze na Superboul.

Jasno je da će i ovaj duel biti za pamćenje, samo ostaje da se vidi ko će podići pehar nazvan po legendarnom treneru...

Bonus video: