MOK osudio izjavu šefa OI u Tokiju o ženama

Posle izjave 83-godišnjeg japanskog čelnika, 440 volontera koji su radili u organizaciji Igara napustili su poslovee

3175 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je danas da su izjave šefa Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Jošira Morija "apsolutno neprikladne".

Mori je nedavno na sastanku Olimpijskog komiteta Japana rekao da žene previše pričaju i da bi sastanci na odborima predugo trajali zbog toga. On je tada rekao i da su žene takmičarski nastrojene.

On se kasnije izvinio i rekao da, uprkos brojnim pozivima, neće podnijeti ostavku. MOK je prošle nedjelje saopštio da je to pitanje zatvoreno posle izvinjenja.

Posle izjave 83-godišnjeg japanskog čelnika, 440 volontera koji su radili u organizaciji Igara napustili su poslove.

"Pored izvinjenja gospodina Morija, Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Tokiju smatra da su njegove izjave neprimjerene i potvrdio je posvećenost rodnoj ravnopravnosti. Kao lideri olimpijskog pokreta, posvećeni smo našoj misiji da podstičemo i podržavamo promociju žena u sportu na svim nivoima, kako je navedeno u Olimpijskoj povelji", saopštio je MOK, prenio BBC.

Sponzor Igara Tojota danas je kritikovala Morija zbog izjava.

"Razočarani smo nedavnim komentarima predsjednika Organizacionog komiteta, koje su suprotne vrijednostima koje Tojota poštuje i podržava", rekao je predsjednik kompanije Akio Tojoda.

Organizacioni komitet Olimpijskih igara u Tokiju u petak će održati sastanak, na kome će članovi izraziti mišljenje u vezi sa Morijevim izjavama i razgovarati o budućim inicijativama za rodnu ravnopravnost.

Bonus video: