Bivša olimpijka na čelu Organizacionog komiteta OI u Tokiju

Hašimoto je u Vladi premijera Jošihide Suga ministarka za Olimpijske igre

896 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bivša japanska olimpijka Seiko Hašimoto imenovana je danas za predsjednicu Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju.

Hašimoto (53) se svojevremeno bavila brzim klizanjem i biciklizom i sedam puta je učestvovala na Olimpijskim igrama, četiri puta na Zimskim (1984-1994) i tri puta na Ljetnjim (1988-1996). Bronzanu medalju u brzom klizanju osvojila je 1992. godine u trci na 1.500 metara.

Ona je na čelu Organizacionog komiteta zamijenila 83-godišnjeg Jošihiru Morija, koji je prošle nedelje podnio ostavku posle seksističkih izjava, među kojima i da žene mnogo pričaju. U Japanu su žene nedovoljno zastupljene u politici i odborima.

Hašimoto je u Vladi premijera Jošihide Suga ministarka za Olimpijske igre. Takođe, bila je zadužena i za rodnu ravnopravnost.

Ona je bila jedan od tri kandidata za upražnjenu funkciju, a odluka je donijeta po ubrzanoj proceduri pošto će Olimpijske igre početi za nešto više od pet mjeseci, 23. jula.

Igre je trebalo da budu održane prošlog ljeta, ali su pomjerene na godinu dana zbog pandemije koronaviursa. Prema istraživanjima, oko 80 odsto stanovništva Japana želi da se takmičenje ponovo odloži ili otkaže zbog prevelikih troškova ali i straha od širenja infekcije.

Prema zvaničnim podacima Igre koštaju 15,4 milijarde dolara, ali je više vladinih izvora navelo da je cijena najmanje 25 milijardi dolara, što takmičenje u Tokiju čini najskupljim Ljetnjim Olimpijskim igrama u istoriji.

Očekuje se da će se u Tokiju takmičiti 11.000 olimpijaca i 4.400 paraolimpijaca.

Međunarodni olimpijski komitet saopštio je da od učesnika neće tražiti da se vakcinišu, ali ih je ohrabrio da to učine.

Osim sportista u Tokiju se očekuju desetine hiljada predstavnika medija, sponzora, emitera i funkcionera.