pozvao delegate da glasaju

Lukašenko postavio sina za predsjednika olimpijskog komiteta

Ovakva odluka povećava šansu da će bjeloruski sportisti na Olimpijskim igrama u Japanu morati da se takmiče kao nezavisni sportisti, pod olimpijskom zastavom, navela je agencija AP

3568 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sin predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka, Viktor, izabran je danas za prvog čovjeka Olimpijskog komitet Belorusije, iako je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) obojicu suspendovao i zabranio im učešće na Igrama u Tokiju.

Ovakva odluka povećava šansu da će bjeloruski sportisti na Olimpijskim igrama u Japanu morati da se takmiče kao nezavisni sportisti, pod olimpijskom zastavom, navela je agencija AP.

Viktor Lukašenko je ranije bio potpredsjednik nacionalnog olimpijskog komiteta dok je to tijelo vodio njegov otac, čija je pobjeda na izborima prošlog avgusta izazvala proteste u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

MOK je u decembru suspendovao obojicu jer nisu "na odgovarajući način zaštitili bjeloruske sportiste od političke diskriminacije".

Komentarišući današnju odliku Olimpijskog komiteta Bjelorusije, prvi čovek MOK-a Tomas Bah je naveo da prati situaciju, ali da ne želi da spekuliše o mogućim posljedicama.

Aleksandar Lukašenko je pozvao delegate da glasaju za njegovog sina u izjavi objavljenoj na sajtu nacionalnog olimpijskog tijela. "Pod njegovim vođstvom neće biti kradje, korupcije i zloupotrebe novca. Sa sportistima i trenerima uvijek će postupati pošteno", rekao je Lukašenko.

Viktor Lukašenko, koji je savjetnik svog oca za nacionalnu bezbjednost, jedan je od funkcionera koji je pod sankcijama Evropske unije.

EU nije priznala ishod predsjedničkih izbora održanih 9. avgusta 2020. godine, ocjenjujući ih kao "namještene".

MOK će i dalje pomagati bjeloruskim sportistima u pripremama za Olimpijske igre u Tokiju tako što će im direktno plaćati novac za stipendije, dok su isplate Olimpijskom komitetu stopirane.

Preporučujemo za Vas