Mercedes predstavio bolid za predstojeću sezonu

Bolid je predstavljen uz prisustvo Luisa Hamiltona i Valterija Botasa koji će petu sezonu zajedno voziti za Mercedes

2926 pregleda 0 komentar(a)
Novi bolid, Foto: Twitter.com/F1
Novi bolid, Foto: Twitter.com/F1

Ekipa Mercedes predstavila je danas bolid W12 kojim će pokušati da osvoji osmu uzastopnu titulu u šampionatu konstruktora, a njen vozač Luis Hamilton rekordnu osmu titulu šampiona Formule 1.

Mercedes je zadržao dominantnu crnu boju bolida iz prošle sezone, kojom je htio da pruži podršku borbi za jednakost i borbi protiv rasizma.

Bolid je predstavljen uz prisustvo Luisa Hamiltona i Valterija Botasa koji će petu sezonu zajedno voziti za Mercedes.

Mercedes je naveo da novi bolid odlikuje "značajne aerodinamičke promjene", dijelom kao odgovor na nova pravila na zadnjem dijelu automobila, kao i poboljšanja trapa i motora, prenio je Skaj.

Hamilton je prošle sezone izjednačio rekord Mihaela Šumahera po broju šampionskih titula - sedam i broju pobjeda - 95 i ove godine pokušaće da poboljša rekorde.

Botas će pokušati da ugrozi Hamiltona, nakon što je prošle sezone bio drugi u generalnom plasmanu.

Mercedes i njegovi vozači su od 2014. godine osvojili sedam duplih kruna - titule u konkurenciji konstruktora i vozača, što do sada nije uspjelo nijednoj ekipi Formule 1.

"Svake godine krećemo ispočetka i definišemo prave ciljeve. To možda zvuči jednostavno ali je prokleto teško i vjerovatno zbog toga nema ekipa sa sedam uzastopnih šampionskih titula. Toliko stvari može da se dogodi i prirodno je navići se na uspjeh, pa se s toga i ne boriti toliko za njega. Ali, ova ekipa ne pokazuje ništa od toga", rekao je direktor Mercedesa Toto Volf.

"Sada vidim istu želju, glad i strast kao i prvi put kada sam došao u ekipu 2013. godine. Svaka sezona predstavlja novi izazov, samim tim i novi cilj koji moramo postići. Ova sezona donosi promjene pravila, koje bi mogle da utiču na našu konkurentnost, uz ograničenje troškova i rad na velikim promjenama pravila u 2022. godini. Uzbuđeni smo zbog tih izazova", dodao je Volf.

Zvanična predsezonska testiranja obaviće se od 12. do 14. marta na stazi Sakir, na kojoj će 28. marta početi nova sezona, trkom za Veliku nagradu Bahreina.

Bonus video: