Japanski mediji: Bez navijača iz inostranstva na Olimpijskim igrama u Tokiju

Troškovi organizacije procjenjuju se na 15,4 milijardi dolara

3191 pregleda 24 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Olimpijske igre u Tokiju biće održane ovog ljeta bez prisustva navijača iz inostranstva zbog pandemije koronavirusa, prenijeli su danas mediji u Japanu.

Japanski list Majniti prenio je izjavu neimenovanog izvora, da je donijeta odluka da se zabrani prisustvo navijačima iz inostranstva.

Konačna odluka biće donijeta za mjesec dana.

"U trenutnoj situaciji nemoguće je dovesti strane gledaoce", naveo je list izjavu neimenovanog vladinog zvaničnika koji je učestvovao u razgovorima.

List je prenio navode sat vremena pijre nego što su organizatori Olimpijskih igara razgovarali sa predstavnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, gradskim vlastima Tokija i japanske vlade.

Pitanje prisustva navijača bilo je glavno tokom razgovora, a predsjednik MOK Tomas Bah nagovijestio je prije sastanka da je potrebno napraviti "teške izbore".

Olimpijske igre trebalo bi da počnu 23. jula. Javnost u Japanu se protivi održavanju tog takmičenja, a jedan od razloga je i dolazak navijača iz inostranstva, kao i preveliki troškovi organizacije.

Na Igrama se očekuje 11.000 sportista, 4.400 učesnika Paraolimpijskih igara, uz prisustvo desetine hiljada trenera, sudija, sponzora, medija i zvanica.

Bah je rekao da je ohrabren brojem nacionalnih Olimpijskih komiteta koji su vakcinisali sportiste. On je naveo da MOK ohrabruje vakcinaciju, ali da to neće biti zahtjev za učešće.

Organizatore će skupo koštati zabrana prisustva navijača, pošto se očekivala zarada od 800 miliona dolara od prodaje ulaznica. Taj nedostatak će morati da nadoknadi japanska vlada.

Nije poznato ni koliko će domaćih navijača prisustvovati Olimpijskim igrama, a broj bi mogao da zavisi i od toga da li se takmičenje odvija na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Troškovi organizacije procjenjuju se na 15,4 milijardi dolara, ali podaci nadležnih sugerišu da bi mogli biti dvostruko veći.