Hercegovac koji je davao sve za Crnu Goru završio karijeru u reprezentaciji, Ćuk: Bila je čast i privilegija

"Da sam planirao kako da se oprostim, ne bih mogao bolje da zamislim – pobjedom na kraju učešća na jednom velikom takmičenju. Ispalo je da su se poklopile zvijezde – moj plan da se povučem i pobjeda nad Češkom kojom je okončana moja reprezentativna karijera”, kazao je Ćuk

17054 pregleda 101 reakcija 13 komentar(a)
Gojko Ćuk i Vojin Ćaćić, Foto: CEV
Gojko Ćuk i Vojin Ćaćić, Foto: CEV

Poslije 14 godina igranja za Crnu Goru, momak rođen u Trebinju, a koji je davao sve za nacionalni tim, odlučio je da se oprosti od reprezentacije - odbojkaš Gojko Ćuk ustupiće mjesto na mreži novim generacijama.

Ispostavilo se da su prve pobjede na velikom takmičenju - Evropskom prvenstvu 2019. bile posljednje u crvenom dresu za 32-godišnjeg srednjeg blokera.

“U reprezentaciji sam od početka, od daleke 2007. godine. Tokom svih tih godina jedan od glavnih ciljeva bio nam je plasman na Evropsko prvenstvo. Ostvarenjem tog cilja, ostvarila se i jedna moja velika želja – da zaigram na velikom takmičenju. Punih 14 godina sam u reprezentaciji i odlučio sam da poslije plasmana na Evropsko prvenstvo, odradim i sami šampionat i da se nakon njega povučem iz reprezentacije, da mjesto prepustim mladim snagama kojih u Crnoj Gori svakako ima. U Holandiji su mi se svi reprezentativci potpisali na dres, bio mi je to najljepši poklon za oproštaj”, ističe Gojko Ćuk za sajt OSCG.

Bio je to gotovo idealan kraj reprezentativne karijere…

"Da sam planirao kako da se oprostim, ne bih mogao bolje da zamislim – pobjedom na kraju učešća na jednom velikom takmičenju. Ispalo je da su se poklopile zvijezde – moj plan da se povučem i pobjeda nad Češkom kojom je okončana moja reprezentativna karijera.”

Karijeru u dresu Crne Gore gradio je i nastavlja njegov mlađi brat Božidar, iako su obojica rođeni u Hercegovini.

“Ja sam rođen u Trebinju, brat u Ljubinju, ali to mu dođe na isto. Igra sudbine dovela nas je u Crnu Goru. Prvo sam ja otišao u Budvu, nastavio da se bavim odbojkom i otvorila se mogućnost da zaigram za Crnu Goru. Poslije toga za mnom je došao i moj mlađi brat, kasnije se i on priključio reprezentaciji. Bila je velika čast i privilegija igrati za Crnu Goru, jer igranje za reprezentaciju ima posebnu draž. Bilo je i dobrih i loših rezultata, ali igranje za klub i reprezentaciju nije isto, jer u reprezentaciji igraš sa prijateljima i to sa sobom nosi posebne emocije.”

Kraj karijere u reprezentaciji, ne znači i kraj odbojkaškog puta...

“Već pet godina sam u Nici, a ukupno sedam u Francuskoj. Za tih pet godina bilo je i boljih i slabijih rezultata, od igranja polufinala do borbe za opstanak. Najžalije mi je što smo imali priliku da uđemo u finale, a malo je nedostajalo da ostvarimo taj cilj. Što se tiče mojih igara, prezadovoljan sam, u posljednje dvije godine sam najbolji bloker francuske lige. Uz to, Nica je možda jedan od najljepših gradova u Evropi, klima je idealna za život, naročito sada sa ženom i malim djetetom”, ističe Ćuk.

Bez obzira na oproštaj od reprezentacije, stameni srednji bloker sa 32 godine još ima dosta toga da kaže na odbojkaškom terenu.

“Još je sezona u toku, pa nisam donosio nikakvu odluku gdje ću nastaviti karijeru. Postoje interesovanja određenih klubova ovdje iz Francuske, ali vidjeću na kraju sezone šta ću i kako ću. Trenutno imam samo jednu želju, a to je da maksimalno pomognem ekipi da ostanemo u ligi. Ove godine je u timu bilo problema sa virusom i povredama, tako da se borimo za opstanak i to mi je trenutno najveći odbojkaški cilj”, zaključuje Ćuk.

Na kraju je uputio poruku koja u sebi sažima 14 sjajnih godina reprezentativne karijere:

“Želim da se zahvalim Odbojkaškom savezu Crne Gore, imali smo fer i korektnu saradnju, a reprezentaciji želim sreću i dobre rezultate”.

Bonus video: