MOK i Kina sklopili dogovor o vakcinama za olimpijce i paraolimpijce

Bah je dodao da će MOK "platiti dodatne doze" za olimpijce i paraolimpijce, učesnike Igara ovog ljeta u Tokiju i u Pekingu 2022. godine

4709 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Kina udružili su se kako bi ponudili vakcine sportistima i ekipama koje se pripremaju za predstojeće Ljetnje Olimpijske igre u Tokiju i Zimske Olimpijske igre u Pekingu.

Saradnja sa kineskim olimpijskim zvaničnicima objavljena je danas tokom onlajn sastanka MOK.

"Zahvalni smo na ovoj ponudi, koja je u pravom olimpijskom duhu solidarnosti", rekao je predsjednik MOK Tomas Bah.

Bah je dodao da će MOK "platiti dodatne doze" za olimpijce i paraolimpijce, učesnike Igara ovog ljeta u Tokiju i u Pekingu 2022. godine.

Vakcinacija u Japanu ide relativno sporo uprkos tome što se bliže Olimpijske igre, koje bi trebalo da počnu 23. jula u Tokiju.

Govoreći o zabrinutosti da bi sportisti preko reda mogli da dobiju vakcinu, Bah je rekao da će zemlje koje učestvuju u programu dobiti dodatne doze za širu javnost.

"MOK će platiti dvije doze više, koje se stanovništvu u toj zemlji mogu staviti na raspolaganje u skladu sa njihovim potrebama", naveo je on.

On je dodao da će se distribucija obavljati preko međunarodnih agencija ili postojećih sporazuma o vakcinama koje države imaju sa Kinom.

Bah je rekao da će dogovor sa Kinom pomoći da se ispune obećanja organizatorima i takmičarima da će Olimpijske igre biti organizovane na bezbjedan način.

Bah je dodao da projekat pokazuje solidarnost sa japanskim narodom, koga MOK izuzetno cijeni.

Bonus video: