Nikola Asanović želi dobro poznat trofej

Automobilista Nikola Asanović se sprema da napadne titulu CEZ, koju su osvajali njegov otac Goran i brat Miloš

5159 pregleda 395 reakcija 3 komentar(a)
Asanovićima nikada dosta trofeja, Nikola spreman da nastavi tradiciju, Foto: Saša Marković
Asanovićima nikada dosta trofeja, Nikola spreman da nastavi tradiciju, Foto: Saša Marković

Nakon šampionske titule u Crnoj Gori 2018. godine i obećavajuće sezone 2019, mladi podgorički automobilista Nikola Asanović je prošle godine pauzirao, ali sada se sprema za povratak u brdski šampionat Centralnoevropske zone (CEZ).

Novi početak za Asanovića, obilježiće i novi automobil. Riječ je o prototipu “Norma M20F”, automobilu otvorenog kokpita koji će predstavljati novi izazov za njega. Ipak, ovo mu neće biti prvi put da sijeda u takav automobil.

- Imao sam priliku da vozim prototip “radikal”, sa kojim je moj brat Miloš bio prvak Centralnoevropske zone - kaže Nikola, sin proslavljenog crnogorskog automobiliste Gorana Asanovića, i dodaje:

- Sjećam se da mi se jako dopao. Mnogo je drugačiji osjećaj nego kod običnog trkačkog auta. Osjećate vjetar, a i brzine su mnogo veće nego u klasičnom trkačkom automobilu koji sam do sada vozio.

“Normu M20F” pokreće Hondin motor od dva litra zapremine koji razvija 270 konjskih snaga. Potisna sila je veća, a težina mnogo manja nego kod klasičnog auta.

- Težina klasičnog trkačkog automobila je 1.100 do 1.200 kilograma, dok je ovaj prototip upola lakši, ima samo 550 kg. Zato su i ubrzanje i kočenje i ležanje bolji - objašnjava Nikola.

Zbog velikog iskustva sa ovakvim vozilima, za pripremu automobila biće zadužen Miloš Asanović, a u planu je da on i odvozi poneku trku. Dok konačno ne sjedne u novi auto, Nikola se vraća u formu trenirajući u kartingu. Ambicije mladog Asanovića su i ovog puta velike.

- Cilj je titula u Centralnoevropskoj zoni u ovoj klasi. Ostaje samo da vidimo hoćemo li je osvojiti već ove ili naredne godine zaključio je Asanović.

Prva trka na programu je 8. i 9. maja na stazi Podi u Herceg Novom. Nakon šampionske titule u Crnoj Gori 2018. godine i obećavajuće sezone 2019, mladi podgorički automobilista Nikola Asanović je prošle godine pauzirao, ali sada se sprema za povratak u brdski šampionat Centralnoevropske zone (CEZ)

Bonus video: