Hamilton juri rekord, ostali njega jure

Trkom za Veliku nagradu Bahreina danas počinje 72. šampionat Formule 1

9122 pregleda 25 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2021. 13:24h

Najbrže svjetsko prvenstvo, 72. po redu počeće danas u Bahreinu. U šampionatu Formule 1 ove sezone voziće se čak 23 trke, posljednja sredinom decembra u Abu Dabiju. Takav raspored biće izuzetno naporan za vozače, ali i za timove koji će dodatno, u hodu morati da se pripreme za značajne tehničke promjene koje će važiti od naredne sezone.

Titulu konstruktora brani Mercedes a i prošle sezone je naslov najboljeg zaslužio vozač "srebrnih strijela", Britanac Luis Hamilton, koji je nakon dugotrajnih pregovora odlučio da i ove sezone vozi u bolidu njemačkog tima. Sa njim u paru opet će biti Valteri Botas. Ipak, Hamilton će juriti rekordni osmi naslov prvaka, motivacije je već dokazao da mu ne nedostaje, ali ni strategije, pošto je kratkoročnim ugovorom pokazao da je spreman za nove izazove u zavisnosti od prilagođavanja timova novim pravilima za 2022. godinu.

Uprkos nepovoljnim informacijama koje dolaze iz tabora šampiona, ipak će Mercedes biti prvi favorit za titulu, jer njemačka ekipa nikada nije bila sklona hvalospjevima. Da Mercedes, ipak, ima problema sa bolidima pokazalo se na treninzima u Bahreinu, gdje je Botasu otkazivao mjenjač, a upitna mu je i stabilnost zadnjeg dijela. Samo, ne treba sumnjati da će mercedesovi inženjeri ubrzo tokom sezone riješiti te probleme.

Formula 1
foto: Graphic News

Osim Mercedesa, šampionske ambicije ne krije Red Bul, ostalih osam ekipa uglavnom će se truditi da ostvare što bolji plasman. Austrijski tim je angažovanjem iskusnog Serhija Peresa pokazao da ga zanima napad i na titulu konsruktora a Maks Ferstapen je na svim testovima pred početak šampionata bio glavna zvijezda. On je već pokazao da ima klasu da izazove Hamiltona, ali da li će i Hondin motor u Red Bulu izdržati sve 23 trke?

Meklaren je prošle sezone bio treći, u međuvremenu je ekipa vrijedno radila, unaprijedila je sve aspekte ali nisu pomjerili cilj za sezonu - treeć mjesto.

Najviše intrige donosi ekpa Aston Martina za koju će ove sezone voziti četvorostruki prvak, Sebastijan Fetel a sa njim u paru i Lens Strol, čiji je otac suvlasnik ekipe. Nakon dvije propuštene sezone u "najbrži cirkus" se vratio i Španac Fernando Alonso u francuskoj ekipi Alpine. Ne manje interesovenje izaziva debitanstski dvojac u ekipi Hasa, za koji će voziti sin proslavljenog Mihaela Šumahera, Mik, a sa njim u paru i mladi Rus Nikita Mazepin.

A Ferari? Legendarna ekipa je za cilj nakon prošlogodišnje sezone za zaborav postavila borbu za treće mjesto. "Skuderiji" je cilj da se nakon četvrte trke ove sezone u potpunosti posveti pripremi za narednu sa novim tehničkim propozicijama. Novina u sezoni su nova gradska trka u Saudijskoj Arabiji ali i potpuno rekonstruisana trasa holandskog Zandvorta.

Bonus video: