Ruski atletičari suspendovani zbog dopinga

I Silnov i Antjuh će zadržati osvojena odličja

3572 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bivši olimpijski šampioni, ruski atletičari Andrej Silnov i Natalija Antjuh suspendovani su na četiri godine zbog dopinga, saopštio je danas Sud za sportsku arbitražu (CAS).

Oni su prošle godine optuženi za upotrebu ili pokušaj upotrebe zabranjenih supstanci ili metoda, a optužbe su proizašle iz istrage Svjetske antidoping agencije (WADA) protiv Rusije 2016. godine.

Silnov je osvojio zlatnu medalju u skoku uvis 2008. godine na Olimpijskim igrama u Pekingu, a Antjuh na Igrama u Londonu 2012. godine u disciplini 400 metara sa preponama.

Ona je, takođe, osvojila i bronaznu medalju na 400 metara i srebro u štafeti 4x400 metara 2004. godine.

I Silnov i Antjuh će zadržati osvojena odličja.

Oni se nijesu takmičili od 2016. godine, a Silnov je do 2019. godine bio potpredsjednik Atletskog saveza Rusije kada je podnio ostavku zbog istrage.

Elena Soboleva, koja je 2006. godine osvojila srebrnu medalju na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u trci na 1.500 metara, suspendovana je na osam godina, a bacačica kladiva Oksana Kondrateva, koja je diskvalifikovana sa petog mjesta na Svjetskom prvenstvu 2013. godine, kažnjena je zabranom od četiri godine.

CAS je, takođe, smanjio kazne za četvoro ruskih atletičara, među kojima je i skakač uvis Ivan Uhov, kojem je oduzeta zlatna medalja sa Olimpijskih igara 2012. godine.