Otkazivanje OI u Tokiju je i dalje opcija

Olimpijske igre su odložene prošle godine za ovu i trebalo bi da se održe od 23. jula do 8. avgusta

2679 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju i dalje je jedna od opcija, s obzirom na to da pandemija koronavirusa ne posustaje manje od 100 dana prije početka takmičenja, izjavio je danas jedan od funkcionera vladajuće stranke u Japanu.

"Ako se bude činilo da je nemoguće organizovati Olimpijske igre, tada ćemo morati da stanemo. Otkazivanje je, naravno, opcija. Šta će nam Igre ako šire zarazu", izjavio je Tošihiro Nikai za televiziju TBS.

Olimpijske igre su odložene prošle godine za ovu i trebalo bi da se održe od 23. jula do 8. avgusta, a očekuje se da se održe bez strane publike.

Vakcinisanje u Japanu prolazi sporo, do sada je prvu dozu primilo manje od jedan odsto stanovništva, a bilježi se veliki broj novih slučajeva pozitivnih na koronavirus, 4.000 dnevno, što je najviše od januara.

Novi talas je poremetio kalendar za kvalifikaciona takmičenja za Olimpijske igre, ali i štafetu.

Dio prolaska olimpijskog plamena otkazao je grad Macujama, dok je Osaka tražila da on bude u zatvorenom parku..

Japanci nijesu većinom za održavanje Olimpijskih igara zbog zdravstvene situacije, pokazale su ankete koje su sprovedene prošlog mjeseca.

Potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Džon Kouts je prethodno izjavio da organizatori ne razmišljaju o otkazivanju Igara, uprkos tome što su svi zabrinuti.