Šahovski savez organizuje Memorijalni turnir "Vladimir Bato Kontić"

Memorijalni turnir u spomen na rano ugaslu zvijezdu jugoslovenskog šaha (1970 - 1990) međunarodnog je karaktera

4744 pregleda 42 reakcija 1 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Memorijalni šahovski turnir "Vladimir Bato Kontić" počeće 16. aprila u nikšićkom hotelu Onogošt i trajaće do 22. aprila.

Turnir organizuje Šahovski savez Crne Gore (ŠSCG) u saradnji sa Šahovskim klubom Elektroprivreda, a doprinos organizaciji dali su i prijatelji turnira: Opština Nikšić, Turistička organizacija Nikšić, hotel Onogošt, Radio-televizija Nikšić, kao i mnogi šahisti i ljubitelji šaha.

Memorijalni turnir u spomen na rano ugaslu zvijezdu jugoslovenskog šaha (1970 - 1990) međunarodnog je karaktera.

Okuplja 20 igrača iz 10 svjetskih zemalja, sa prosječnim rejtingom 2.425, što ga čini jednim od najjačih šahovskih turnira u novijoj šahovskoj istoriji Crne Gore.

Između ostalih, učestvuju: VM Sanal Vahap, vodeći turski šahista, kao i Pjerluiđi Baso iz Italije, ali i mlade nade svjetskog šaha - 15-godišnjaci Ajdin Sulejmanli iz Azerbejdžana i Danijel Darda iz Belgije.

Domaće igrače predvode velemajstor Nikola Đukić i aktuelni prvak Crne Gore Blažo Kalezić, a tu su i internacionalni majstor Luka Drašković, kao i FIDE majstori Aleksandar Tomić i Nikola Potpara, te Božidar Kisić.

Crnu Goru će predstavljati i aktuelni prvak svijeta za slabovide i slijepe intermajstor Predrag Nikač, kao i njegov kolega po tituli, Marko Krivokapić.

Na turniru će i nastupiti dvije dame, ženski velemajstor i nositeljka titule muškog intrnacionalnog majstora - Julija Osmak iz Ukrajine, kao i seniorska prvakinja Srbije - Teodora Injac, koja je nedavno u Podgorici osvojila titulu ženskog velemajstora.

Igraće se po švajcarskom sistemu.

Biće odigrano devet kola, a tempo igre je sat i po za 40 poteza, plus pola sata za ostatak partije, uz bonifikaciju od 30 sekundi, od prvog poteza.

Vladimir Bato Kontić je rođen 16. maja 1970. godine, a tragično je izgubio život po povratku sa turnira u Parizu 25. aprila 1990.

Kontić je u kratkoj, ali bogatoj šahovskoj karijeri osvojio sve značajne turnire jugoslovenskog pionirskog i omladinskog šaha, a na međunarodnoj šahovskoj sceni parirao je uspješno igračima od kojih su mnogi i danas u samom vrhu drevne igre.

Sa nepunih 20 godina Kontić je, pored ostalih, bio pionirski prvak Crne Gore, pionirski prvak Jugoslavije, omladinski prvak Crne Gore, omladinski viceprvak Crne Gore, omladinski prvak Srbije i omladinski prvak Jugoslavije...

Na kadetskom prvenstvu Evrope u Francuskoj osvojio je 4. mjesto, a na kadetskom prvenstvu svijeta u Argentina je bio 6.

Posebno se ističe trijumf na nezvaničnom brzopoteznom turniru omladinskog šampionata Evrope, organizovanom u Holandiji 1988. godine.

Kontić je tada pobijedio engleskog vunderkinga Majkla Adamsa, Alekseja Dreeva i brojne šahiste koji su godinama kasnije predstavljali samu elitu svjetskoga šaha.

Omladinski klupski prvak Jugoslavije bio je sa Radničkim, koji je 2019. organizovao memorijalni turnir u čast svog nekadašnjeg igrača.

Predvodeći reprezentaciju Jugoslavije osvojio je zlatnu medalju na ekipnom omladinskom prvenstvu Balkana.

Bonus video: