Najbrži čovjek današnjice definitivno bez nastupa u Tokiju

Kolmen u roku od 12 mjeseci tri puta nije bio na navedenoj lokaciji kako bi dao uzorak za testiranje

2284 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CBS
Foto: CBS

Sud za sportsku arbitražu (CAS) smanjio je danas za šest mjeseci dvogodišnju suspenziju izrečenu američkom atletičaru Kristijanu Kolmenu zbog kršenja antidoping pravila.

Jedinica za integritet atletike (AIU) suspendovala je Kolmena na dvije godine, počev od 14. maja 2020, ali ni poslije današnjeg smanjenja kazne svjetski prvak na 100 metara neće moći da učestvuje na Olimpijskim igrama u Tokiju pošto mu suspenzija ističe u novembru.

CAS odbor je ustanovio da je Kolman zaista prekršio čaln 4.2 antidoping propisa, ali da je njegov "stepen nemara niži" nego što je prvobitno utvrđeno.

Kolmen u roku od 12 mjeseci tri puta nije bio na navedenoj lokaciji kako bi dao uzorak za testiranje.

CAS je naveo da vjeruje da je službenik zadužen za testiranje trebalo da pozove Kolmena kako bi mogao da stigne u predviđenom roku i izvrši doping test.

Iako ništa u propisima ne obavezuje službenika da to uradi, CAS je naveo da je uobičajena praksa i da je Kolmen imao pravo da očekuje telefonski poziv.

"CAS smatra da je 18-mjesečna suspenzija odgovarajuća kazna obzirom na okolnosti", navodi se u saopštenju.

Američki sprinter je 2019. na Svjetskom prvenstvu u Dohi pobijedio na 100 metara s vremenom 9.76 sekundi i bio je smatran najvećim favoritom za zlatnu olimpijsku medalju u Tokiju.

Bonus video: