Sulejmanli maksimalan, hrabri Kisić šokirao Italijana Basu

Naši velemajstori Nebojša Nikčević i Nikola Đukić su brzo remizirali, čuvajući energiju za sjutrašnji program koji donosi dva kola.

4956 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa subotnjeg programa Memorijala, Foto: ŠSCG
Detalj sa subotnjeg programa Memorijala, Foto: ŠSCG

Drugo kolo Memorijalnog šahovskog turnira, koji se igra u čast Vladimira Bata Kontića, donijelo je veliku borbu i sadržajnu igru.

Jedini sa maksimalnim učinkom nakon dva kola je Ajdin Sulejmanli, velika nada svjetskog šaha. Nakon pobjede protiv Aleksandra Tomića, u drugom kolu je savladao predstavnicu Ukrajine, Juliju Osmak, crnim figurama u slovenskoj odbrani.

Na radost domaće publike, Božidar Kisić je pobjedom protiv drugog nosioca, velemajstora iz Italije Pjer Luiđi Basa, zavrijedio epitet heroja dana. Igrana je slovenska odbrana, Kisić je žrtvovao figuru i hrabro se upustio u komplikacije. Baso je potcijenio napad Kisića i neopreznom igrom, omogućio Kisiću da dođe do velike pobjede.

Boban Bogosavljević je dugo pokušavao da slomi otpor Luke Draškovića, ali su se protivnici nakon velike borbe usaglasili na remi.

Naši velemajstori Nebojša Nikčević i Nikola Đukić su brzo remizirali, čuvajući energiju za sjutrašnji program koji donosi dva kola.

Mladi predstavnik Belgije Danijel Darda, savladao je Ozguna Sahina i upisao prvu pobjedu na turniru nakon remija u prvom kolu.

Velemajstor, Hans Niman Moke i naš, Nikola Potpara su remizirali, baš kao i Marko Krivokapič i Blažo Kalezić, dok je remijem okončana i partija između predstavnika Hrvatske, Jadranka Plenče i prvakinje Srbije, Teodore Injac.

Sanal Vahap je nakon startnog poraza, u drugom kolu savladao Predraga Nikača, iskoristivši nepreciznu igru našeg internacionalnog majstora.

U nikšićkom derbiju Aleksandar Tomić savladao omladinskog šampiona Crne Gore, Vuka Miletića, dok se iskusni Zoran Runić odbranio i došao do poena u partiji protiv Aleksandra Tomića.

Dvadeset dva učesnika iz deset svjetkih zemalja, sjutra nastavlja borbe. Izdvajamo duele: Sulejmanli – Bogosavljević, Drašković – Darda, Đukić – Kisić, Niman – Nikčević.

Podsjetimo turnir koji organizuju Šahovski savez Crne Gore i ŠK Elektroprivreda, pomogli su Opština Nikšić, Turistička organizacija Nikšića i Hotel Onogošt, a igra se u čast Vladimira Bata Kontića, tragično nastradale zvijezde crnogorskog šaha.

Bonus video: