Liješević za svjetsko zlato: Pao je Kubanac, može i Rus

Petar Liješević je prvi crnogorski bokser sa medaljom na svjetskim prvenstvima za mlade - danas u 17.45 sati bori se za zlato u poljskom Kjelceu

15800 pregleda 1050 reakcija 31 komentar(a)
Ružić i Liješević ispisuju istoriju crnogorskog sporta u Poljskoj, Foto: BK Budva
Ružić i Liješević ispisuju istoriju crnogorskog sporta u Poljskoj, Foto: BK Budva

Neustrašivost, prilagodljivost stilu rivala, ali i podatak da tokom četiri borbe na Svjetskom boskerskom prvenstvu za mlade niti jednog trenutka nije ustupio i protivnicima prepustio centar ringa - Budvanin Petar Liješević je svim ovim karakteristima oduševio boksersku javnost.

Srčanošću i beskompromisnim napadima zaslužio je finale u kategoriji do 81 kilogram u poljskom Kjelceu, u kojem će danas od 17,45 sati boksovati protiv Rusa Vasilija Kaverina.

Zvanično najbolji mladi bokser Evrope, Liješević, imao je težak i nesvakidašnji put do finala, pošto nije bio miljenik žrijeba i osim meča više, bio je u kosturu u kojem i aktuelni i bivši prvak Azije, te prvi favorit Kubanac Brajan Leon Salgado.

Upravo je u drugom od tri uzastopna dana paklenih mečeva Liješević nadvisio favorizovanog Kubanca, a u polufinalu i dvostrukog prvaka Azije u mlađim kategorijama Uzbekistanca Šohakjona Abdulajeva. Taj meč obilježila je sudijska nepravda, prema kojoj je Liješević prvobitno poražen sa 3:2, da bi nakon uložene žalbe i pregledanog snimka rezultat bio preinačen na 5:0 u korist boljeg.

- Liješević je i pored nemilosrdnog žrijeba i zgusnutog rasporeda u Kjelceu pobijedio do finala sve najveće favorite za zlato. Nismo u pripremi zaboravili nijedan aspekt i uspjelo je. Petar je i želio pred žrijeb da boksuje sa Kubancem, koji je od starta medijski istaknut kao prvi favorit i želju je ispunio. Što se tiče finala, Rus je izuzetno školovan bokser. Pripremamo se da i u finalu Petar da trenutni maksimum, mada stvar otežava činjenica da je imao najteži raspored na prvenstvu sa tri teška rivala u tri dana. Jednom riječju, užas - kazao je Nikola Ružić, reprezentativni i trener BK Budva.

No, ako je žalba u slučaju Liješevića razmotrena, i preinačena je nepravedna odluka, dvije crnogorske reprezentativke Bojana Gojković i Nina Radenović izgubile su prve borbe. Naročito je neočekivan bio poraz Gojkovićeve, najbolje evropske bokserke.

- Naša reprezentacija je ispunila cilj, jer su svi dali maksimum. Nažalost, nakon žrijeba koji je bio izuzetno težak i u nikada jačoj konkurenciji, suočili smo se sa tradicionalnim problemom suđenja. Male zemlje se odmah stavljaju u podređeni položaj, pa je Bojana Gojković, po ocjeni većine stručnih lica drastično oštećena u meču sa domaćom reprezentativkom, a naša žalba nije ni razmatrana. I Nina Radenović se suočila sa pristrasnošću sudije u ringu prema njenoj rivalki - dodaje Ružić.

Boks je, uprkos sjajnim rezultatima i medaljama, degradiran iz druge u treću kategoriju sportova u Crnoj Gori, u vrijeme predsjednikovanja Blaža Šaranovića.

- Tu nije problem u sportskim instancama, već u neradu prethodnog rukovodstva Saveza koje nije dostavilo tražene rezultate. Ta će se nepravda ispraviti i bićemo u vrhu crnogorskog sporta - samouvjeren je Ružić.

Tek nakon tri evropska zlata Bojane Gojković i titule najbolje juniorke i bokserke u uzrastu mladih u Evropi, te juniorske evropske bronze, potom i zlata i titule najboljeg u Evropi u razredu mladih, Petar Liješević je prvi u istoriji crnogorskog boksa osvojio medalju na svjetskim prvenstvima u uzrastu mladih.

A koliko je to veliki rezultat pokazuje podatak da su od 20 muških finalista u Kjelceu, 15 učesnika bokseri iz sovjetske škole olimpijskog boksa, uz po jednog Crnogorca, Kubanca, Poljaka, Indijca i Japanca.

Bonus video: