Liješević bez zlata: Samo jedan sudija cijenio totalnu dominaciju crnogorskog boksera u trećoj rundi

Bokser iz Budve dominirao u odlučujućoj rundi, što je prepoznao samo jedan od pet sudija

31078 pregleda 2105 reakcija 87 komentar(a)
Karverin i Liješević u najavi finala, Foto: Privatni album
Karverin i Liješević u najavi finala, Foto: Privatni album

Petar Liješević je odboksovao sjajno finale Svjetskog prvenstva za mlade u poljskom Kjelceu, ali su sudije ipak dodijelile zlato Rusu Vasiliju Kaverinu (4:1) u kategoriji 81 kilogram.

Osmjeh zadovoljstva i podignute ruke Petra Liješevića nakon meča na jednoj strani, na drugoj vidan izraz razočarenja Kaverina svjesnog da nije izdržao nalete klase, želje i tempa rivala u sportu koji se zove plemenita vještina!

Ali...

Crnogorski reprezentativac je bolje ušao u meč, bio dominantan do posljednje trećine runde a onda je primio neugodan kroše kojim je Rus preuzeo inicijativu i dobio poenom prednosti od svih pet sudija.

U drugoj rundi je na ringu postojao samo 18-godišnajk iz Budve, ali je ipak dobio samo kod trojice sudija, da bi u trećoj u apsolutnoj dominaciji našeg boskera samo jedan sudija to cijenio.

Nedovoljno da naša ekipa opet žalbom i nakon snimka dobije zasluženo zlato, jer to može samo pri rezultatu 3:2.

Liješević je imao najteži put do finala, pa je nakon pobjede nad Kirgsitancem Bakutom Toktosunom imao dan pauze a onda je u tri dana zaredom nadvisio Finca Nikitu Nisteda, prvog favorita iz Kube Brajana Leona Salgada a u polufinalu i dvostrukog juniorskog prvaka Azije, Uzbekistanca Šohatjona Abdulajeva.

U tom meču je Liješević povrijedio desno rame, pa je umjesto dva dana pripreme za finale morao da sanira povredu.

U svakom slučaju Crna Gora je tek jedna od pet zemalja izvan regiona bivšeg SSSR sa bokserom u finalu Svjetskog prvenstva za mlade, dok je sovjetsku školu predstavljalo15 boraca.

Liješević je, nakon 12 evropskih medalja u istoriji crnogorskog boksa, donio našem sportu prvu medalju sa svjetskih prvenstava u mlađim uzrastima u boksu.

Od 12 evropskih medalja, čak sedam su osvojili bokseri Nikole Ružića i BK Budva, s tim da je Bojana Gojković bila tri puta a Liješević jednom najbolji bokser u Evropi.

Bonus video: