bjeloruski atletičar u radikalnom protestu

"Krvario" i proslavio državu, sad štrajkuje glađu zbog represije predsjednika

Kraučanka je nakratko zatvoren u novembru prošle godine i otpušten iz reprezentacije nakon što je potpisao otvoreno pismo tražeći nove izbore. Sada želi da skrene pažnju na one koji još uvijek odslužuju kaznu

22386 pregleda 53 reakcija 7 komentar(a)
Andrej Kraučanka, Foto: Reuters
Andrej Kraučanka, Foto: Reuters

Osvajač srebrne medalje u desetoboju na OI u Pekingu 2008. godine, Bjelorus Andrej Kraučanka (35) započeo je štrajk glađu kako bi podržao svoje zatvorene sanarodnike koji su protestovali protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Bjelorusi su mjesecima bili na ulici nakon predsjedničkih izbora prošlog avgusta za koje protivnici kažu da su namješteni kako bi ponovo pobijedio Aleksandar Lukašenko koji već 26 godina vodi ovu zemlju.

Kraučanka je nakratko zatvoren u novembru prošle godine i otpušten iz reprezentacije nakon što je potpisao otvoreno pismo tražeći nove izbore. Sada želi da skrene pažnju na one koji još uvijek odslužuju kaznu.

Kako bi podržao one koji su iza rešetaka i pomogao njihovim porodicama, osvajač olimpijske medalje započeo je desetodnevni štrajk glađu i aukcijom prodaje svoju zlatnu medalju s Evropskog dvoranskog prvenstva 2011. godine.

"Imao sam unutrašnju potrebu da to učinim, jer represija ne jenjava", rekao je Kraučanka dodavši: "Samo se pojačava."

Kraučanka, koji je rekao da je u prva tri dana štrajka glađu smršao šest kilograma, osvojio je zlatnu medalju u sedmoboju na dvoranskom EP-u 2011, upšrkos jakim bolovima zbog povrede Ahilove tetive.

"Tu medalju povezujem s patnjom, s boli. Ljudi u zatvoru pate, kao i ja kad sam osvojio medalju," dodao je.

Bjeloruski rekorder je propustio prvi rođendan svoje kćerke dok je bio u zatvoru, a sada želi da pomogne u oblikovanju "budućnosti Bjelorusije".

"To će se dogoditi onda kada ćemo bez straha moći da kažemo što mislimo i niko vas zbog toga neće pritiskati, zatvoriti, otpustiti ili izbaciti iz reprezentacije."

Preporučujemo za Vas