Svjetska atletska federacija: 23 ruskih atletičara mogu da se takmiče kao "neutralni sportisti"

Svjetska atletska federacija je u martu ponovo ustanovila šemu "Autorizovani neutralni atletičar" za ruske atletičare koji se nisu dopingovali

8765 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odbor Svjetske atletske federacije (WA) je u subotu odobrio da 23 ruskih atletičara mogu da se takmiče kao neutralni sportisti na međunarodnim takmičenjima, čime je broj Rusa koji je dobio takvo odobrenje narastao na 27.

Ruska atletska federacija (RusAF) suspendovana je od 2015. godine nakon izvještaja Svjetske antidoping agencije (WADA) koja je pronašla dokaze o masovnom dopingovanju među atletičarima.

Svjetska atletska federacija je u martu ponovo ustanovila šemu "Autorizovani neutralni atletičar" za ruske atletičare koji se nisu dopingovali.

Među tih 27 atletičara su Mihail Akimenko (skok u vis) i Anželika Sidorova (bacanje koplja), koji su osvojili srebro i zlato na Svjetskom prvenstvu 2019. uz svjetsku prvakinju u skoku u vis Mariju Lasitskenu.

Svjetska atletska federacija je objavila i da nema ograničenja broja Rusa koji se mogu takmičiti kao "autorizovani neutralni atletičari" na ovogodišnjim međunarodnim takmičenjima, osim na Olimpijskim igrama i drugim prvenstvima.

Do deset ruskih atletičara dobiće dopuštenje da učestvuju na Olimpijskim igrama u Tokiju od 23. jula do 8. avgusta ako ispune kriterijume.

Bonus video: