DOBIO SPECIJALNU POZIVNICU

Dukić rezultatima do trećih OI

Predsjednik Jedriličarskog saveza Crne Gore Predrag Vukčević kaže da je specijalna pozivnica za Milivoja Dukića plod njegovih odličnih rezultata, ali i rada kompletne organizacije

8186 pregleda 8 komentar(a)
Foto: JK Delfin
Foto: JK Delfin

Jedriličarski savez Crne Gore treći put zaredom imaće učesnika na najvećoj svjetskoj sportskoj smotri.

Milivoj Dukić će, kao i na dvije prethodne, predstavljati crnogorsko jedrenje na Olimpijskim igrama u Tokiju. On će putovati u Japan kao jedan od samo dvojice učesnika koji su dobili specijalnu pozivnicu u najpopularnijoj od 10 olimpijskih regata - laser standard.

Predsjednik Jedriličarskog saveza Predrag Vukčević, objasnio je za “Vijesti” da poziv Dukiću nije vajld kard, što i ne postoji u jedrenju.

- S obzirom na podatak da je drastično smanjen broj učesnika regate u odnosu na prethodne Olimpijske igre, Svjetska federacija je odlučila da u najpopularnijoj dodijeli dvije specijalne pozivnice, a jedna je na osnovu zasluga i prethodnih rezultata stigla Dukiću. Jer, broj je sa 45 smanjen na 33. Prepoznat je i rad našeg Saveza, pa imamo dvije zagarantovane norme za svjetska i evropska prvenstva, a 2009. godine nismo imali nijednu. Prvu smo zaslužili 2012. godine, a rezultatima i drugu četiri godine kasnije. Maksimum je šest normi, ali mi za to nemamo uslova. Samo Novi Zeland i još neke svjetske sile imaju prava na taj broj - objasnio je Vukčević.

I Evropska federacija naš Savez doživljava kao pouzdanog partnera, pa će Evropsko prvenstvo do 21 godine od 9. do 16. juna biti održano u Tivtu.

- Očekujemo 26 zemalja učesnica iz Evrope, i još četiri iz ostatka svijeta. Tačnije Peru, Kajmanska ostrva, Gvatemala i Egipat su poslali prijave. Već su došli i prvi učesnici iz Švajcarske, Slovačke... Takmičenja u jedrenju su otvorenog tipa, ali ima evropski i generalni poredak. Mi se nadamo odličnom plasmanu, ili čak medalji od Ilije Markovića u ILKA 7, u kojoj će nastupiti i Stefan Anđelić. U ILKA 6 takmičiće se Jana Jakšić i Anja Lučić. Naš muški dio tima se takmiči u laseru standard, djevojke u laser radijalu, koji je disciplina manje površine jedara u odnosu na muško takmičenje - kaže Vukčević, navodeći da se i jedriličari, kao i svi ostali, bore sa pandemijom.

- Korona je poremetila planove, ali ipak su sada mjere dozvolile da na kvalitetan način na otvorenom moru kod “Luštica Bej” održimo takmičenje. Pandemija je, međutim, uticala na broj prijava, jer bi zasigurno broj učesnika bio neuporedivo veći od prijavljenih 130 jedriličara - objasnio je Vukčević.

On je sa mjesta selektora i dvije norme sa Dukićem, preuzeo čelo Saveza 2018. godine.

- Sa ekipom radi trener selekcije Ilko Klakor, mada je i Dukić tu i iskustvom i pomaže u pripremi našoj mladoj četvoročlanoj ekipi. Njegovo znanje i iskustvo dragocjeno nam je ne samo u pripremi, već i organizaciji EP, koja je izuzetno zahtjevna. Nakon EP ide u Split na početak svojih priprema za OI. Dalji planovi zavisiće od budžeta - zaključio je Vukčević.