Japanski sindikat ljekara traži održavanje OI bez publike

Prema brojnim anketama japanski građani se u velikoj mjeri protive održavanju takmičenja

2484 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Japanski sindikat ljekara saopštio je danas da se zalaže za održavanje Olimpijskih igara u Tokiju bez prisustva publike, usljed pandemije koronavirusa.

Deset japanskih oblasti, uključujući i Tokio nalazi se u vandrednom stanju zbog rasta broja zaraženih koronavirusom, a očekuje se da japanska vlada te mjere produži u petak.

Manji sindikat zdravstvenih radnika, koji okuplja 130 članova danas je pozvao na otkazivanje Igara, upozoravajući da bi moglo doći do "katastrofe".

Prema brojnim anketama japanski građani se u velikoj mjeri protive održavanju takmičenja, koje bi trebalo da traje od 23. jula do 8. avgusta.

Ljekarski sindikat Tokija, koji ima više od 20.000 članova, nije zatražio njihovo otkazivanje, ali je predsjednik te organizacije rekao da bi "minimum bilo organizovanje Igara bez gledalaca".

Ranije je donijeta odluka da na Olimpijskim igrama neće prisustvovati gledaoci iz inostranstva, a to će biti prvi put u istoriji igara.

Konačna odluka o prisustvu domaće publike očekuje se u junu.

Iz sindikata ljekara pozvali su japansku vladu da odmah preduzme oštrije mjere u borbi protiv koronavirusa, uz ocjenu da je to "posljednja šansa" da se infekcija stavi pod kontrolu prije Olimpijskih igara.

Bonus video: