Dvije pobjede i četiri poraza: Crna Gora sedma u Beogradu

Za nacionalni tim su igrali kapiten Dušan Vučićević, Marko Andrić, Đorđe Marstjepović, Boris Mijušković, Marko Kuč, Srđan Popović, Marko Novaković, Ivan Jelić, Novica Raonić, Nikola Luketa, Aljoša Marinković i Elvis Cenaj

4226 pregleda 2 komentar(a)
Sa utakmice Crna Gora - San Marino, Foto: Tijana Vešović
Sa utakmice Crna Gora - San Marino, Foto: Tijana Vešović

Crnogorska ragbi reprezentacija završila je Evropsko prvenstvo Prve Konferencije u olimpijskoj verziji ragbiju 7, sa četiri poraza i dvije pobjede i tako osvojila sedmo mjesto među devet reprezentacija.

Za nacionalni tim su igrali kapiten Dušan Vučićević, Marko Andrić, Đorđe Marstjepović, Boris Mijušković, Marko Kuč, Srđan Popović, Marko Novaković, Ivan Jelić, Novica Raonić, Nikola Luketa, Aljoša Marinković i Elvis Cenaj.

Trener reprezentacije je Budimir Andrić, tim menadžer Zorica Kostić, a fizio Vladan Čelebić

Crna Gora je bila u grupi sa Andorom i Bugarskom, koju su važili za favorite na ovom takmičenju.

Prva utakmica sa Andorom odmah je počelan loše po crnogorsku ekipu koja je vrlo dobila žuti karton i igrača manje što je protivnik iskoristio za postizanje eseja (pet bodova) i pretvaranja (dva boda) čime je došao do vođstva od 7:0.

Par minuta kasnije indentična situacija, ponovo žuti zbog visokog obaranja i igrač manje a Andora povećava vođstvo na 12:0, sa kojim rezultatom se i završava prvo poluvrijeme.

Na početku nastavka Crna Gora ne uspjeva da nađe svoj ritam, Andora lako prolazi i dolazi do vođstva od 17:0. Nikola Luketa postiže prvi esej za Crnu Goru i smanjuje razliku na 17:5. Crna Gora ne uspjeva da preuzme inicijativu i do kraja meča Andora osvaja novi esej za konačnih 22:5.

Sljedeći protivnik Crne Gore bila je Bugarska, koja je i osvojila prvo mjesto na turniru. Bugari su odmah krenuli silovito i brzo stigli do vođstva od 19:0. Crna Gora nakon toga uspjeva da se odbrani preuzima loptu organizuje dobru akciju i esej postiže Aljoša Marinković a pretvaranje pogađa Srđan Popović čime smanjuje razliku na 19:7.

Ragbi reprezentacija Crne Gore
foto: Tijana Vešović

Međutim, Bugarska ne propušta svoje šanse i u drugom poluvremenu nakon dva uspješna napada povećava vođstvo na 33:7. Marko Andrić esejom smanjuje na 33:12, ali zatim slijedi novi žuti karton za Crnu Goru. Bugarska koristi igrača više i ubrzo organizuje dva nova napada i utakmicu završava rezultatom 47:12.

Crna Gora ovim završava grupu na trećem mjestu i sljedeći protivnik po žrijebu joj je Monako, još jedan težak protivnik koji je na kraju šampionata bio drugi.

Crna Gora je odlično počela ovaj meč i kapiten Dušan Vučićević postiže dva eseja za redom o Popović pogađa pretvaranje, čime dolaze do vođstva od 14:0. Monako vrlo brzo uzvraća i dolazi do izjednačenja na 14:14. Ponovo žuti karton i igrač manje za crnogorski tim. U drugom poluvremenu Monako postiže tri eseja za radom i dolazi do vođstva od 14:33. Dušan Vučićević postiže i treći esej i Crna Gora smanjuje na 21:33, ali i Monako uzvraća za konačnih 21:41.

Za sljedećeg protivnika u razigravanju Crna Gora dobija domaćina Srbiju, koja je na početku odmah povela sa 5:0. Crna Gora organizuje odličan napad i sa esejom Marinkovića i Popovićevim pretvaranje dolazi do vođstva od 7:5. Uz odličnu odbranu i još bolji napad Crna Gora preko Vučićevića povećava vođstvo na 12:5. Srbija ubrzo smanjuje na 12:10, a zatim i ona dolazi do vođstva od 12:15. Crna Gora tek sada pokazuje pravu igru, slijedi borba za svaki metar terena, što joj donosi novo vođstvo od 17:15 jer esej postiže Marko Novaković. Srbija pokušava novim napadom da preokrene rezultat ali gubi loptu. Pred sam kraj Novaković postiže novi esej za konačnih 22:15 za Crnu Goru.

Sa meča Crna Gora - Srbija
Sa meča Crna Gora - Srbijafoto: Vanja Bejin

Protiv San Marina Crna Gora kapiten Vučićević na početku postiže dva eseja i uz precizno pretvaranje Popovića dolazi do vođstva od 12:0. San Marino uzvraća i smanjuje na 12:5. Međutim, Crna Gora sada ne dozvoljava iznenađenje Novaković postiže novi esej a Popović prevaranje za 19:5. U drugom poluvremenu Vučićević postiže još jedan esej a Popović pretvaranje za konačnih 26:5.

Na kraju turnira u utakmici bez rezultatskog značaja Crna Gora je igrala sa Slovenijom, koja vrlo brzo postiže esej za vođstvo od 5:0. Crna Gora dobija novi žuti katrton i igrača manje a Slovenci povećavaju na 12:0. U drugom dijelu meča Vučićević esejom smanjuje na 12:5, a Marinković na 12:10. I pored želje da turnir završi sa tri pobjede, nije bilo snage da se ona o ostvari pa na kraju pobjeđuje Slovenija sa 12:10.

Prvo mjesto Konferencije ubjedljivo je osvojila Bugarska, koja prelazi u veći rang takmičenja, a slijede Monako, Moldavija, Austrija, Andora, Srbija, Crna Gora, Slovenija i San Marino.

Turnir je pokazao da su osim Bugarske i dijelimično Monaka, sve ostale ekipe skoro izjednačene po snazi i mogućnosti. Crnoj Gori je za bolji rezultat nedostajalo malo sreće u žrijebanju, dok je problem bio veliki broj žutih kartona.

Bonus video: