strah od širenja koronavirusa

Javnost u Japanu se protivi održavanju Olimpijskih igara

Olimpijske igre održaće se od 23. jula do 8. avgusta u Tokiju

2064 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Javnost u Japanu generalno se protivi održavanju Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Tokiju, dijelom i zbog straha od povećanja broja zaraženih koronavirusom, pošto će gotovo 100.000 sportista i ostalih ući u zemlju.

Japanska medicinska zajednica je uglavom protiv održavanja takmičenja. Glavni vladin medicinski savjetnik Šigeru Omi rekao je da je "nenormalno" održati Olimpijske igre tokom pandemije.

U Japanu je do sada vakcinisano samo pet odsto stanovništva.

Stručni časopis Lanset pokrenuo je pitanja o zdravstvenim rizicima i kritikovao Svjetsku zdravstvenu organizaciju i druga zdravstvena tijela zbog toga što nisu zauzeli jasan stav.

Takođe, medicinski časopis Nju Ingland žurnal naveo je da odluka Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da se održe Igre nije potkrijepljena najboljim naučnim dokazima.

Drugi najtiražniji list u Japanu Asahi šimbun pozvao je na otkazivanje Olimpijskih igara, kao i druge regionalne novine.

Uprkos svim pozivima i protivljenju, Olimpijske igre će se održati.

U ugovoru o Gradu domaćinu, MOK ima ovašćenje da otkaže takmičenje. Ako Japan otkaže, moraće da isplati kompenzaciju MOK, koji najvjerovatnije ne bi tužio grad Tokio.

Prema podacima, Japan je potrošio 15,4 milijarde dolara na organizaciju, ali državni revizori tvrde da je cifra mnogo veća.

Procjenjuje se da bi otkazivanje Olimpijskih igara koštalo MOK između tri i četiri miljarde dolara izgubljenog prihoda od prava na emitovanje. Sponzori i prihod od emitovanja čine 91 odsto prihoda MOK.

Stranim navijačima zabranjeno je da prisustvuju takmičenju, a odluka o prisustvu domaćih navijača očekuje se sljedeće nedjelje.

Olimpijske igre održaće se od 23. jula do 8. avgusta u Tokiju.

Preporučujemo za Vas