Prvak Crne Gore startovao pobjedom

Organizacijom u Petrovcu oduševljen i Zurab Azmaparašvili, predsjednik Evropske šahovske unije

5120 pregleda 0 komentar(a)
Drašković nastavio sjajan niz i na Mediteranskom prvenstvu, Foto: ŠSCG
Drašković nastavio sjajan niz i na Mediteranskom prvenstvu, Foto: ŠSCG

U Petrovcu je odigrano prvo kolo šampionata Mediterana i Evropskog školskog kupa u šahu.

U sjajnom ambijentu hotela "Palas" otpočele su borbe na dva turnira koja predstavljaju krunu međunarodnih dešavanja koja je ove godine priređivao Šahovski savez Crne Gore.

Favoriti su u prvom kolu opravdali svoju ulogu, pa prvo kolo nije donijelo veća iznenađenja. Aktuelni prvak Crne Gore, internacionalni majstor Luka Drašković, krenuo je pobjedom, savladavši Nenada Karišika.

Velemajstor Dragiša Blagojević i internacionalni majstor Blažo Kalezić su remizirali svoje partije u prvom kolu.

Prvak svijeta za slabovide i slijepe šahiste, Predrag Nikač startovao je pobjedom.

Bivši šampioni Evrope, hrvatski velemajstori Ivan Šarić i Zdenko Kožul krenuli su pobjedama, kao i Sanal Vahap koji je na turniru četvrti nosilac.

Sjutra su na programu dva kola, kojima će biti nastavljen izuzetno zanimljivi turnir. Prava uzbuđenja se, međutim, tek očekuju narednih dana.

Borbe su počele i na Evropskom školskom kupu, na kome je prvi nosilac naš Peko Đurović, koji je zabilježio pobjedu u prvom kolu.

Na svečanom otvaranju Prvenstva Mediterana, u petak veče, predsjednik Evropske šahovske unije, proslavljeni velemajstor Zurab Azmaparašvili odao je priznanje organizatorima turnira, istakavši da su potvrdili ranije stečeni ugled, te da sadašnjost predstavlja čvrstu zalogu za buduće šahovske aktivnosti u Crnoj Gori.

Bonus video: