Crna Gora proslavila Olimpijski dan strašću koja nas spaja

Olimpijski dan se slavi u cijelom svijetu od 1948. godine, kao promocija olimpijskih vrijednosti, te bavljenja sportom bez obzira na godine, pol ili atletske sposobnosti

4330 pregleda 1 komentar(a)
Foto: COK
Foto: COK

Crna Gora je obilježila Olimpijski dan, praznik sporta i olimpizma, koji se slavi u čast “rođenja” modernih Olimpijskih igara, 23. juna 1894. godine.

Olimpijski dan se slavi u cijelom svijetu od 1948. godine, kao promocija olimpijskih vrijednosti, te bavljenja sportom bez obzira na godine, pol ili atletske sposobnosti.

Centralna manifestacija Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) održana je na stadionu Malih sportova u Podgorici, u saradnji sa Glavnim gradom i Sekterarijatom za sport i kulturu, odakle je poslata još jedna poruka koliko Crnoj Gori znači sport i kako se u našoj zemlji njeguje duh olimpizma.

"Olimpijski dan promocija je olimpijskog pokreta, olimpijskih vrijednosti, zdravih stilova života i značaja bavljenja sportom. Olimpijski dan je više od sportskog događaja, jer uključuje, pored sportskih, i kulturne i obrazovne aktivnosti, okupljajući i ujedinjujući sve bez obzira na starost, pol, društveno porijeklo ili sportske sposobnosti. Zato mi je izuzetno drago što pored naših sportista i uvaženih gostiju, ovdje vidim ovoliki broj djece iz svih krajeva Crne Gore", kazao je predsjednik COK Dušan Simonović.

"Posebno je zadovoljstvo što vidimo ovoliki broj djece, koja se uče koliko je važno baviti se sportom i koliko će, baš iz tog razloga, njihova, a i naša budućnost biti ljepša i zdravija. Takođe, pozdravljam i naše olimpijce, kao i velikane našeg sporta, uz uvjerenje da će mnogi od ovih dječaka i djevojčica krenuti njihovim putevima slave“, istakao je Miloš Antić, pomoćnik sekretara za kultruu i sport Glavnog grada.

Olimpijski dan
foto: COK

"COK godinama predano radi na jačanju olimpijskih vrijednosti i na razumijevanju svake sportske discipline, što se vidjelo i danas, prisustvom i podrškom velikog broja sadašnjih naših asova i njihovih nasljednika, sportista i sportistkinja, te preko 300 dječaka i djevojčica", saopšteno je iz COK-a.

"Naše sportiste uskoro očekuje nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje će predstavljati svoju zemlju, zajedno, iako u različitim sportskim disciplinama.

Olimpijski dan
foto: COK

Igraće za Crnu Goru, strašću koja ih spaja, kao što su minulih dana za svoju školu igrali osnovci Crne Gore.

COK je u saradnji sa Jugopetrolom AD (EKO benzinske stanice - zvanično gorivo olimpijskog tima Crne Gore) prije mjesec pokrenuo likovni konkurs sa ciljem da se djeca osnovnih škola upoznaju sa olimpijskim vrijednostima, Igrama u Tokiju i našim olimpijskim timom.

Od čak preko 600 radova izabrani su najbolji.

Kategorija I - Učenici/učenice 1. i 2. razreda:

1. Mjesto - Petra Stanojević, O.Š. Milan Vuković Herceg Novi

2. Mjesto - Simona Simonović, O.Š. Njegoš Spuž

3. Mjesto - Sofija Marojević, O.Š. M.M. Burzan Podgorica

Kategorija II - Učenici/učenice 3. i 4. razreda:

1. Mjesto - Lazar Zotović, O.Š. Vuko Jovović Danilovgrad

2. Mjesto - Marko Vidović, O.Š. Veljko Drobnjaković Risan

3. Jana Ivović, O.Š. Milan Vuković Herceg Novi

Kategorija III - Učenici/učenice 5. i 6. razreda:

1. Mjesto - Amina Fetić, O.Š. Pavle Rovinski, Podgorica

2. Mjesto - Ksenija Kovačević, O.Š. Njegoš, Kotor

3. Mjesto - Dana Burzanović, O.Š. Sutjeska, Podgorica

Kategorija IV - Učenici/učenice 7. i 8. razreda:

1. Mjesto - Lara Šturanović, O.Š. Ratko Žarić, Nikšić

2. Mjesto - Angelina Bulatović, O.Š. 21. Maj, Podgorica

3. Mjesto - Veljko Mijanović - O.Š. Ratko Žarić, Nikšić

"Pobijedili su ne samo za sebe, već za svoju školu - igrajući za svoj tim obezbjedili su svojim školama kompletnu opremu za fizičku nastavu, kao donaciju Crnogorskog olimpijskog komiteta i Jugopetrol AD Kotor, koji i na ovaj način pokazuju da brinu za budućnost našeg sporta", navedeno je iz COK.

Olimpijski dan
foto: COK

"A, naša sadašnjost su Olimpijske igre u Tokiju, gdje će želje naših sportista i naših navijača, strašću koja ih spaja, biti iste:

Kada znamo u šta vjerujemo, nije nam teško da damo sve od sebe.

I kada se od nas očekuje više, mi koračamo još dalje. Jer znamo da svi imamo istu želju. Istu žeđ za pobjedom. Zato smo ponosni. Zato smo smjeli. I baš zato bodrimo svim srcem - OLIMPIJSKI TIM CRNE GORE".

Bonus video: