Marija Vuković rekordom karijere do zlata i norme za Tokio!

Skokom karijere Marija Vuković do zlata rezultatom iznad olimpijske norme - 197 centimetara. Zlato je u bacanju diska osvojio i Danijel Furtula, koji će vjerovatno nastupiti u Tokiju

33828 pregleda 3697 reakcija 52 komentar(a)
Vuković je bila daleko iznad letvice na 197 centimetara, Foto: Printscreen
Vuković je bila daleko iznad letvice na 197 centimetara, Foto: Printscreen

Zlatni dan za Mariju Vuković - najbolja crnogorska atletičarka oborila je lični rekord letom od 197 centimetara, osvojila titulu prvakinje Balkana i, najvažnije od svega, izborila olimpijsku normu za Olimpijske igre u Tokiju!

Vukovićeva je u Smederevu iz drugog pokušaja izjednačila lični i nacionalni rekord, 195 centimetara, koji je postavila prije pet godina u Beranama.

Time je obezbijedila zlato, ali je pomjerila ljestvicu dva centimetra više, kako bi dostigla najbolji rezultat u karijeri i uz to izborila vizu za Tokio, iako joj je bila jako blizu i po listama.

U prva dva skoka je rušila, a u trećem nije ni zaljuljala ljestvicu, nakon čega je nastalo veliko slavlje i suze svjetske juniorske šampionke iz Monktona 2010. godine i emotivan zagrljaj sa Grkinjom Joanom Siomu, koja je trenira posljednjih mjeseci.

Ovim je ispisala istoriju, jer je prva predstavnica crnogorske atletika koja je izborila A olimpijsku normu.

Smederevo je bila posljednja mogućnost pred zaključenje olimpijskih normi, a Vukovićeva je to iskoristila na najbolji mogući način.

Zlato u Smederevu osvojio je i Danijel Furtula, koji je imao dva najbolja hica u bacanju diska, a najduži mu je bio 62,96.

Medalju je osvojio i Dragan Pešić sa 6.710 bodova u desetoboju, a izmakla je Tomašu Đuroviću u bacanju kugle. Njegov najbolji hitac, bačen u 6. seriji, bio je 19,89 metara, a trećeplasirani Marijuš Musteaca je dva puta dobacio do 19,98.

Bonus video: