Bah i Suga obećali bezbjedne OI

Olimpijske igre počinju 23. jula i trajaće do 8. avgusta

4184 pregleda 0 komentar(a)
Bah, Foto: Reuters
Bah, Foto: Reuters

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah i premijer Japana Jošihide Suga obećali su danas da će Olimpijske igre u Tokiju biti bezbedne, uprkos stalnom porastu broja zaraženih koronavirusom.

U Tokiju i susjednim prefekturama na snazi je vanredno stanje, koje će trajati do 22. avgusta.

Olimpijske igre počinju 23. jula i trajaće do 8. avgusta, a u Tokiju je danas zabilježen najveći broj novih slučajeva koronavirusa u posljednjih šest mjeseci - 1.149.

To je najveći broj zaraženih još od 22. januara, kada je zabilježeno 1.184 slučajeva.

Bah i Suga rekli su da će Olimpijske igre biti bezbjedne, pogotovo za stanovnike Japana, među kojima je manje od 20 odsto potpuno vakcinisanih.

"Da bismo stekli razumijevanje naših ljudi ali i uspjeh Olimpijskih igara, aposlutno je neophodno da svi učesnici preduzmu odgovarajuće mjere, uključujući i kontramjere protiv pandemije. Kao domaćin Igara, nadam se da će MOK uložiti napore kako bi se svi učesnici i zainteresovane strane u potpunosti pridržavali tih mjera", rekao je Suga.

Bah je na to odgovorio da je MOK posvećen bezbjednim Igrama.

"Želimo da potvrdimo svu posvećenost olimpijske zajednice da činimo sve kako ne bismo donosili nikakav rizik japanskom narodu", naveo je on.

Bah je rekao Sugi da će 85 odsto sportista i zvaničnika koji će boraviti u olimpijskom selu biti potpuno vakcinisani. On je dodao da je gotovo 100 odsto članova i osoblja MOK "vakcinisano ili imuno", kao i da je između 70 i 80 odsto međunarodnih predstavnika medija vakcinisano.

Oko 11.000 olimpijaca i 4.400 paraolimpijaca će učestvovati na Igrama, uz dolazak desetina hiljada zvaničnika, sudija, administratora, sponzora i emitera.

Između 50 i 80 odsto stanovništva Japana protivi se održavanju Olimpijskih igara usred pandemije koronavirusa.

U Japanu je od posledica koronavirusa do sada umrlo oko 15.000 ljudi.

Bonus video: