Ispraćaj olimpijaca: Do posljednjeg atoma snage - do medalje

Crnogorski olimpijski komitet na svečanosti ispred Vile Gorica ispratio naše sportiste na Olimpijske igre u Tokiju, kapiteni „lavica” i „ajkula” obećali da će se boriti najbolje što mogu

26606 pregleda 41 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ispred Vile Gorica, tamo odakle su prije pet ljeta krenuli na put ka Rio de Žaneiru, najbolji crnogorski sportisti su se opet okupili sa istim razlogom - zbog ispraćaja na Olimpijske igre.

U daleki Tokio, kao i 2016. u Brazil, idu rukometašice i vaterpolisti, kao i predstavnici u atletici, džudou, jedrenju i plivanju, te takmičarka u streljaštvu Jelena Pantović.

Nema samo Danke Kovinić, koja je zbog povrede morala da otkaže drugi nastup na najvećoj smotri.

„Lavice” i „ajkule” sjutra kreću na dug put, na put u nepoznato - zbog pandemije koronavirusa na tribinama olimpijskih borilišta neće biti navijača, kontakti su svedeni na najmanju moguću mjeru, nema druženja sa drugim sportistima, nema sklapanja novih poznanstava u Olimpijskom selu... Od petka, kada stignu u glavni grad Japana, u mislima će im biti samo jedna stvar - medalja.

Ni jedna ni druga selekcija nisu među glavnim favoritima, ali će pokušati da iz prikrajka dođu do pobjedničkog postolja.

„Lavicama” bi to bio drugi put, „ajkulama” prvi, i to nakon tri 4. mjesta.

„Učiniti svoj narod srećnim i ponosnim, doprinijeti ugledu i slavi svoje države najveća je satisfakcija i nagrada svakom pravom sportisti”, rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, prije nego što je uručio zastave kapitenima vaterpolo i rukometne reprezentacije, Drašku Brguljanu, odnosno Jovanki Radičević, koji će ih nositi na otvaranja Igara u Tokiju.

Radičevićeva je zaplakala dok se obraćala.

"Srce mi je puno, emocije su velike. Ono što mogu da obećam, u ime male i borbene čete, da ćemo se boriti za ovu zastavu do posljednjeg atoma snage", reklo je najbolje desno krilo svijeta.

Ispraćaj olimpijaca
foto: Boris Pejović

Brguljan je istakao da ne bi bilo nezasluženo da je čast da nosi zastavu dobio i neko drugi iz olimpijskog tima.

"Velika je čast što sam izabran da nosim zastavu na ceremoniji svečanog otvaranja. Mogu da obećam da ćemo, kao i uvijek do sada, dati maksimum. Nadam se da će to biti dovoljno za dobar rezultat, medalju", rekao je Brguljan.

Ispraćaj olimpijaca
foto: Boris Pejović

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta, Dušan Simonović, napomenuo je da su učesnici OI pokazali šta je upisano u njihovim genima - hrabrost, karakter, odlučnost, spremnost za odricanje zarad višeg cilja, suočavanje sa izazovima uzdignutog čela.

"Na tribinama sportskih borilišta na kojima će te nastupati neće biti gledalaca, ali budite uvjereni u to pratiće vas na stotine hiljada očiju iz domovine, a otkucaji stotine hiljada srca davaće vam ritam u vašem pregnuću da ispunite vaše snove", poručio je Simonović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da je izuzetna čast ispratiti delegaciju crnogorskih sportista na Olimpijske igre u Tokiju.

"Djevojke i momci, navijaćemo za vas svim srcem. Vjerujem da ćete, kao i uvijek, ostaviti srce na terenu ili u bazenu. Živjela Crna Gora", poručio je Bečić.

Crnu Goru će na Olimpijskim igrama predstavljati 33 sportista, koji će se nadmetati u sedam sportova, dva ekipna i pet pojedinačnih.

Čast crnogorskog sporta braniće:

Vaterpolo:

Slaven Kandić, Draško Brguljan, Miroslav Perković, Marko Petković, Uroš Ćućković, Vlado Popadić, Stefan Vidović, Aleksa Ukropina, Aleksandar Ivović, Vladan Spaić, Dušan Matković, Dušan Banićević i Petar Tešanović;

Rukomet

Marina Rajčić, Ljubica Nenezić, Anastasija Babović, Majda Mehmedović, Jovanka Radičević, Ivona Pavićević, Dijana Mugoša, Andrea Klikovac, Itana Grbić, Đina Jauković, Jelena Despotović, Matea Pletikosić, Ema Ramusović, Tatjana Brnović i Nikolina Vukčević;

Atletika:

Marija Vuković i Danijel Furtula;

Plivanje:

Anđela Antunović i Boško Radulović;

Džudo:

Jovana Peković;

Streljaštvo:

Jelena Pantović;

Jedrenje:

Milivoj Dukić.

Bonus video: