Itana Grbić ima poruku za navijače iz Tokija: Budite se i budite uz nas, daćemo sve da budete ponosni

Grbić je svjesna da se Olimpijske igre razlikuju od svih drugih takmičenja, i po važnosti i po ambijentu. “Teorijsku” pripremu može da dobije iz prve ruke – od selektorke Bojane Popović i njene asistentkinje Maje Savić, koje imaju srebro iz Londona, kao i Jovanka Radičević, Majda Mehmedović i Marina Rajčić

22393 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Itana Grbić je bila u najužem krugu kandidatkinja za odlazak u Rio de Žaneiro, kao 19-godišnji talenat.

Nije se tada našla na olimpijskoj listi, ovoga puta nije bilo dileme – igrama u dresu Budućnosti i značajnom ulogom u nacionalnom timu, stekla je status jedne od najvažnijih igračica u sastavu “lavica”.

“Jedva sam čekala ovo, moj najveći san je ostvaren. Tu sam, dio sam Olimpijskih igara, među najboljima na svijetu… I zaista je poseban osjećaj vidjeti toliko zastava, toliko sportista na jednom mjestu… Borile smo se za to, oslabljene smo došle do Tokija, zaslužile smo sve što nam se dogodilo”, kaže Itana Grbić.

Sport je često veoma surov, od onoga što je bilo juče se ne “živi” – nesporna je činjenica da je plasman na Olimpijske igre, među 12 selekcija uspjeh, ali kada se dođe u tako uzak krug, logično je očekivati i više.

“Lavice” su, međutim, oprezne kada pričaju o ambicijama..

“Samo korak po korak, prva utakmica je najbitnija”, ističe Grbić, ali…

“Nismo došli ovdje samo da bismo ispunili san i učestvovali”.

Obećanje je samo jedno.

“Ostavićemo srce na terenu, to je sigurno, vidjećemo koliko će nam to donijeti”, napominje mlada rukometašica.

Crna Gora ima neobičnu grupu u Tokiju, sa tri selekcije koje nisu iz Evrope, uz evropske sile Norvešku i Holandiju.

Početak je sa Angolom, zatim sa Japanom, a nakon duela sa Norvežankama, slijedi meč sa Južnom Korejom.

“Ne razmišljamo unaprijed, ne donosimo bilo kakve zaključke, ne bavimo se prognozama … Imamo naš plan, držaćemo se dogovora i radićemo naš posao – da na terenu pokažemo šta znamo”.

Grbić je svjesna da se Olimpijske igre razlikuju od svih drugih takmičenja, i po važnosti i po ambijentu. “Teorijsku” pripremu može da dobije iz prve ruke – od selektorke Bojane Popović i njene asistentkinje Maje Savić, koje imaju srebro iz Londona, kao i Jovanka Radičević, Majda Mehmedović i Marina Rajčić.

“Kada je na prvom sastanku pričala o Londonu, Bojani su potekle suze. To dosta govori koliko su jake olimpijske emocije. Potrebno je, ipak, da se osjeti ta posebnost, mislim da smo je osjetili od prvog dana. Takođe, od starta priprema smo bile maksimalno fokusirane na treninge, želimo da pokažemo najviše što možemo na najvećoj sceni”, ističe Grbić.

Igre u korona-pravilima ne remete pripreme…

“Godinu i tri mjeseca živimo tako, imale smo brojne testove tokom sezone, spremile smo se psihički, ne želimo i nećemo da dozvolimo da nas ništa poremeti”, naglašava Grbić, uz poruku navijačima u Crnoj Gori:

“Budite se i budite uz nas. Daćemo sve od sebe da vas obradujemo i ponovo učinimo ponosnim”.

Bonus video: