Šarčević stilom i tehnikom oduševio Evropu

Mirko Šarčević, mladi crnogorski bokser, odnedavno je vicešampion Evrope u juniorskom uzrastu

1854 pregleda 1 komentar(a)
Srebro na EP je lako moglo da bude zlato, Foto: privatni album
Srebro na EP je lako moglo da bude zlato, Foto: privatni album

U sezonu je ušao sa svega dva meča u ringu, a sudijskom nepravdom je ostao bez titule prvaka Evrope. Ipak, Bjelopoljac Mirko Šarčević je nova zvijezda na crnogorskom bokserskom nebu, ali i još jedan adut za budućnosti u jednom od najprestižnijih olimpijskih sportova. Njegovo srebro zlatnog sjaja u Tbilisiju na Evropskom juniorskom prvenstvu deveta je evropska medalja crnogorskih boksera u posljednjih pet godina.

Ali prva u istoriji za Bokserski klub Bijelo Polje, koji nastavlja da napreduje, pošto su Đorđe Smolović i Luka Gaćević bili blizu najvećim podijumima u mlađim uzrastima.

„Punih pet minuta mi je trebalo da shvatim da nisam osvojio zlatnu medalju. Znao sam da su mi sudije bodovale drugu rundu, u trećoj sam bio neuporedivo bolji od Ukrajinca Alekseja Stepanova. Ne znam šta je gledao sudija iz Poljske, pa je na kraju bilo 3:2 za rivala iz Ukrajine, koji je i sam bio zatečen pobjedom. Svi bokseri i članovi drugih delegacija su mi čestitali na borbi i potvrdili moj osjećaj da sam oštećen u finalu”, rekao je 16-godišnji Šarčević.

Ne krije da je već na startu imao najtežeg rivala, Gruzina Giu Mitagvarija, nakon kojeg je dobio Italijana Albija Kanilju i Jermenca Hamleta Adamjana 4:1.

„Gruzija je imala sedam finalista, sve zemlje van prostora SSSR-a svega četvoricu, a jedini sam sa Balkana bio u finalu. Predsjednik Bokserskog saveza Aleksandar Klemenko je pokušao da prigovorom i pregledom snimka ispravi nepravdu u finalu, ali to nije protokolom predviđeno za juniorski uzrast. U svakom slučaju zadovoljan sam, jer sam opravdao sva očekivanja, uplatiće mi i 2.000 dolara nagrade Evropska federacija za drugo mjesto”, kazao je Šarčević.

On je u salu trenera Mugoše Kovačevića ušao prije tri godine, ove je eksplodirao i osvojio dvije pestižne titule - „Montenegro kup” i Kup nacija.

„Naročito je bilo teško na Kupu nacija gdje sam upisao tri pobjede, a najveću protiv prvaka Azije. Kada sam na završne pripreme došao u Budvu kod reprezentativnog trenera Nikole Ružića nije mogao da vjeruje da sam u karijeri imao svega 11 mečeva. On, ali i selektor Boško Drašković, impresionirani su načinom na koji vodim borbu, osjećajem za distancu sa tako malo iskustva. Pomoglo mi je to što sam u Budvi imao raznovrsne sparing partnere u Milošu Krasnićiju, Andriji Brajkoviću i Damjanu Liješeviću. Zahvalan sam im na pomoći, kao naravno i Kovačeviču, pomoćnom treneru Slavku Mrdaku i klupskim kolegama”, zaključio je Šarčević.

Srebro koje je promaklo nadležnim institucijama

Supertalentovani bokser srednje kategorije je do finala na EP došao sa 14 mečeva i isto toliko pobjeda u karijeri. U prethodnim mečevima je bio bolji od prvaka Azije, a da nije bilo bokserskog lobija ne bi doživio ni prvi poraz u finalu za evropsko zlato.

„Pošao sam u boskersku salu iz radoznalosti, svidjelo mi se i ostao sam. Imam odličan stručan i predan trenerski rad u klubu, a osim toga BK Bijelo Polje ima i odlične uslove u SC Nikoljac. Nakon imenovanja Klemenka na čelo Saveza imamo i mogućnosti da učestvujemo na brojnim takmičenjima. U ovoj sezoni nemam više takmičenja, jer u juniorima nema Svjetskog prvenstva, ali ću nakon desetak dana opet početi da treniram”, kazao je ljevoruki bombarder.

Njegovi sugrađani su mu priredili doček kakav zaslužuje.

„Od moje opštine sam uz prijem i čestitke dobio nagradu od 900 eura. Čestitke od crnogorskih sportskih institucija su izostale, makar za sada. Ipak, od naredne sezone sljeduje me i stipendija za perspektivnog sportistu, sami tim i bolji uslovi za lični napredak”, naglasio je Šarčević.

Bonus video: