Sukob svjetova - SAD i Kina: Borba i za vlast u sportu

Dominacija na sportskom polju formuliše se i kao znak dominacije na svjetskoj sceni uopšte

23296 pregleda 6 komentar(a)
Procjena je da će SAD osvojiti 114 medalja u Tokiju, Foto: Reuters
Procjena je da će SAD osvojiti 114 medalja u Tokiju, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Olimpijske igre odavno nisu samo takmičenje, već i mjesto gdje se svjetske velesile, države koje kreiraju globalnu politiku, od kojih, na neki način, zavisi i budućnost čovječanstva, nadmeću za prestiž i u sportu.

Broj medalja na Igrama i uspjesi sportista predstavljaju se kao i pobjeda jedne nad drugom nacijom, dominacija na sportskom polju formuliše se i kao znak dominacije na svjetskoj sceni uopšte...

A kada se pomenu takvi „sukobi” interesa i želja da se ostvari „prevlast” na svakom polju, prva asocijacija su Sjedinjene Američke Države i Kina.

Koliko se daleko ide u toj borbi govore i sve brojniji zahtjevi američkih senatora i kongresmena da olimpijski tim SAD, sa svojim saveznicima, bojkotuje Zimske olimpijske igre u Pekingu, koje se održavaju u februaru naredne godine, u znak protesta zbog, kako se navodi, drastičnog kršenja ljudskih prava, kao i „genocida nad Ujgurima, populaciji islamske vjeroispovijesti, koja živi u autonomnoj regiji u sjeverozapadnoj Kini” (Kina optužbe o genocide naziva „maliociznim lažima”, čiji je cilj da „ugrozi ugled Kine i spriječi dalji napredak”).

Zvanični Vašington za sada nije podržao ideju bojkota.

„Bolje je doći tamo i dominirati”, kazao je neimenovani visoki zvaničnik Bijele kuće za CNBC.

„Bolje je da budemo kao Džesi Ovens nego kao Sovjeti 1984. godine”.

Snažna je to poruka, jer je Džesi Ovens, Afroamerikanac, osvojio četiri zlatne medalje u sprintu 1936. godine u nacističkom Berlinu, dok je nekadašnji SSSR bojkotovao Igre u Los Anđelesu 1984. nakon što se sportisti SAD nisu pojavili u Moskvi četiri godine ranije kao znak protesta zbog sovjetske invazije u Avganistanu.

SAD i Kina u Tokio su došli u „punom kapacitetu” da se bore za vrh tabele po broju medalja, mada sve prognoze govore, a i realnost je takva, da će ubjedljivu pobjedu odnijeti američki sportisti.

Ameriku delegaciju čini 614 takmičara, koji će, prema procjenama agencije „Gracenote”, osvojiti 114 medalja. To je sedam manje nego u Rio de Žaneiru 2016. godine, ali je prognoza da će Amerikanci oboriti jedan rekord - uzeće bar jedno odličje u 29 sportova. SSSR 1980. i SAD 2016. imali osvajače medalja na 28 takmičenja.

Kina u Japan šalje najbrojniju „prekograničnu” delegaciju. Ima 431 takmičara, a ukupno 777 ljudi, računajući trenere, medicinsko osoblje, tehničko vođstvo. Više predstavnika imala je samo 2008. godine, kod kuće u Pekingu, sa 1.099 ljudi, među kojima je bilo 639 sportista.

Kini se predviđa veliki rast u odnosu na Rio prije pet godina, kada je osvojeno 70 medalja i kada je ispred nje, a iza SAD, bila Velika Britanija. Prognoza za Tokio je 85 medalja u 23 sporta.

Kinezi očekuju žetvu medalja u skokovima u vodu, dizanju tegova, stonom tenisu, badmintonu, gimnastici i streljaštvu. U tih šest sportova osvojili su 224 zlatne medalje od Los Anđelesa 1984. zaključno sa Rijom 2016. godine, što je 74 odsto od svih najsjajnijih odličja u tom periodu.

Prije pet godina su drastično podbacili u gimnastici, Igre u Riju završili su bez ijednog zlata.

„Nemamo šta da izgubimo, bez opterećenja možemo da pokažemo za šta smo sposobni”, rekao je Miao Žongđi, direktor Gimnastičkog saveza Kine.

„U ovih šest sportova očekujemo 25 zlatnih medalja. Ako osvojimo 22 biće neuspjeh, ako osvojimo 28, smatraćemo da smo uspjeli”, kazao je Lui Aiđije, nekadašnji direktor Kineskog olimpijskog centra, a sada predsjednik Veslačkog saveza Kine.

Kina će imati žestoke rivale u borbi za drugo mjesto na ukupnoj listi osvajača medalja. Jak tim, uprkos suspenzijama zbog dopinga, ima Rusija, koja će se u Tokiju takmičiti pod nazivom Olimpijski tim Rusije - 331 takmičara, koji bi prema procjenama, trebalo da osvoje 73 medalje, čak 17 više nego u Riju.

Tu je i domaćin Japan sa procijenjenih 59 odličja. Prije pet godina Japanci su osvojili 41 medalju, najviše u istoriji. Kao domaćini, imaju predstavnike u svim sportovima, ukupno 591 takmičara.

Visoko mjesto predviđa se Holandiji, sa čak 46 medalja, što bi bio podvig nad podvizima, s obzirom na veličinu zemlje i ogromnu razliku u populaciji u odnosu na tradicionalno najjače sportske sile.

Bonus video: