Premijer Japana: Svijet će vidjeti bezbjedne Olimpijske igre

Navijačima je zabranjen pristup takmičenjima, ali su lokalni zdravstveni zvaničnici doveli u pitanje odluku da se mnogobrojnim strancima dozvoli dolazak na Igre

1813 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Premijer Japana Jošihide Suga rekao je danas da svijet mora da vidi da ta zemlja može da organizuje bezbjedne Olimpijske igre u jeku pandemije koronavirusa.

Desetine hiljada sportista, zvaničnika, predstavnika medija i drugih gostiju ovih dana pristiže u Japan, gdje se većina stanovništva protivi održavanju Olimpijskih igara, zbog koronavirusa ali i prevelikih troškova.

Ceremonija otvaranja Igara održaće se u petak, ali takmičenja počinju u srijedu utakmicama ženskog fudbala i softbola.

"Svijet se suočava sa velikim teškoćama. Možemo biti uspješni u organizaciji. Takva činjenica iz Japana mora biti prenijeta ostatku svijeta. Zaštitićemo zdravlje i bezbjednost japanskog stanovništva", rekao je Suga članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) na sastanku u luksuznom hotelu u Tokiju.

On je priznao da je put Japana kroz pandemiju do Olimpijskih igara ponekad imao poteškoća.

"Ali počela je vakcinacija i posle dugačkog tunela, sada vidimo izlaz", dodao je japanski premijer.

Iz kabineta premijera u ponedeljak je saopšteno da je vakcinisano više od 21 odsto od 126 miliona stanovnika Japana.

Navijačima je zabranjen pristup takmičenjima, ali su lokalni zdravstveni zvaničnici doveli u pitanje odluku da se mnogobrojnim strancima dozvoli dolazak na Igre, koje se završavaju 8. avgusta.

Pohvalivši proizvođače vakcina za namjenski rad za Igre, predsjednik MOK Tomas Bah izdvojio je "važan doprinos" kompanije Fajzer Bajontek.

Zahvaljujući saradnji te kompanije i MOK, 85 odsto stanovnika Oliimpijskog sela i 100 odsto članova MOK je ili vakcinisano ili imuno na koronavirus, dodao je Bah.

On je danas pohvalio domaćine, rekavši da će milijarde ljudi širom svijeta pratiti i cijeniti Olimpijske igre.

"Oni će se diviti japanskom narodu na onome što je postigao. Igre će poslati poruku mira, solidarnost i istrajnosti", rekao je Bah.

On je istakao da otkazivanje Olimpijskih igara nije bila opcija pošto, kako je naveo, MOK nikada ne napušta sportiste.

Na Olimpijskim igrama očekuje se učešće oko 11.000 sportista, od čega 33 iz Crne Gore.

Bonus video: