Andrea Klikovac: Za Crnu Goru igramo iz čiste i iskrene ljubavi

“Sve što je bilo ranije ostavljamo iza nas. Ovo je izmijenjena ekipa, koja će dati sve od sebe da ostvari mnogo bolje rezultate nego prije pet godina”, kaže Klikovac

9934 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Aniko Kovacs/ihf
Foto: Aniko Kovacs/ihf

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Crnogorske rukometašice odradile su drugi trening u Tokiju, olimpijski ritam se polako hvata, početnu euforiju već bi trebalo da zamijeni mir i koncentracija na utakmice i na protivnice.

Andrea Klikovac je prije pet godina u Riju osjetila drugu stranu olimpijske priče, nakon srebrne iz Londona – “lavice” su kao vicešampionke doživjele pet poraza u grupi.

“Sve što je bilo ranije ostavljamo iza nas. Ovo je izmijenjena ekipa, koja će dati sve od sebe da ostvari mnogo bolje rezultate nego prije pet godina”, kaže Klikovac.

Njeno i iskustvo Jovanke Radičević, Majde Mehmedović, Marine Rajčić i Đine Jauković, kao i tandema na klupi Bojana Popović – Maja Savić, veoma je važno za tim pun debitantkinja…

“Osim što sam pet godina starija i iskusnija, za mene je ovo i poznat osjećaj, ali jesu posebne Igre, jer smo u drugačijem sastavu, drugačija je atmosfera, dosta je novih lica. Ne bih, međutim, rekla da su neiskusne djevojke, jer je iza njih mnogo velikih utakmica u reprezentaciji, u Ligi šampiona. Jesu nove na Igrama, ali znaju šta je velika scena, a i poznajemo se dobro, dugo smo zajedno…”.

Evropska i svjetska prvenstva su svake četiri godine, Olimpijske igre svake četvrte – razlika, ipak, postoji…

“Nije možda isti osjećaj kao na drugim takmičenjima, ali kada krenu borbe, misli su samo na utakmice, zaboravi se sve drugo”.

Ne zaboravlja se, ističe Andrea, da se na svakom turniru brane boje Crne Gore…

“Igrala sam sa djevojkama iz cijelog svijeta, svima njima mnogo znače utakmice za nacionalni tim, ali vjerujte – niko nema takav osjećaj kao mi. Ovo je čista ljubav, mi ne igramo za Crnu Goru zbog novca, zbog sponzora. Igramo zato što volimo i što nas to čini ponosnim”, ističe Klikovac.

Do početka olimpijskog turnira još je pet dana, Crnu Goru na startu čeka Angola, tu su Japan i Južna Koreja, uz Norvešku i Holandiju…

“Svaka utakmica će biti teška na svoj način. Japan, Angola i Koreja igraju manje poznat rzukomet, ali na Olimpijskim igrama smo, nema tu ko kome odgovara, ko ne – moramo igramo najbolje što možemo. Mislim da u tim mečevima uglavnom sve od nas i kako ćemo u tom momentu da odgovorimo protivniku”, zaključuje Klikovac.

Uvijek sam ja bila ta koja mora da se uklapa

Andrea Klikovac je od 2012. standardna “lavica”, ima evropsko zlato iz Beograda, a ona i Dijana Mugoša su jedine članice olimpijskog tima, koje nikada nisu igrale u Budućnosti.

“Izabrala sam teži put, a prezadovoljna sam ostvarenim. Cijelu karijeru sam u inostranstvu, uvijek sam bila ja ta koja mora da se uklapa, ali uspjela sam da se izborim za mjesto i reputaciju, gdje god sam igrala. To je velika stvar”, kaže Klikovac.

Bonus video: