Organizatori OI: Nije isključeno da otkažemo Igre u posljednjem trenutku

"Ne možemo da predvidimo šta će se dogoditi sa brojem pozitivnih na koronavirus, pa ćemo da nastavimo diskusiju ako dođe do skoka slučajeva", rekao je šef Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju, Toširo Muto

4753 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Šef Organizacionog odbora Olimpijskih igara u Tokiju, Toširo Muto nije odbacio mogućnost da se Igre otkažu u posljednji čas.

On je kazao da organizatori pažljivo prate situaciju sa koronaviursom u Olimpijskom selu.

Muto je na konferenciji za novinare na pitanje da li bi Olimpijske igre mogle da budu otkazane usled povećanja broja oboljelih od korone, rekao da će pratiti brojke i održati konsultacije sa kolegama ukoliko bude potrebno, prenio je Rojters.

"Ne možemo da predvidimo šta će se dogoditi sa brojem pozitivnih na koronavirus, pa ćemo da nastavimo diskusiju ako dođe do skoka slučajeva. Dogovorili smo se da ćemo na osnovu situacije ponovo sazvati sastanak sa svih pet strana. U ovom trenutku broj pozitivnih slučajeva može da poraste ili da padne, zato ćemo da razmislimo šta treba da radimo kada se ta situacija pojavi", rekao je Muto.

Prethodno je premijer Japana Jošihide Suga rekao da svijet mora da vidi da ta zemlja može da organizuje bezbjedne Olimpijske igre u jeku pandemije koronavirusa.

"Svijet se suočava sa velikim teškoćama. Možemo biti uspješni u organizaciji. Takva činjenica iz Japana mora biti prenijeta ostatku svijeta. Zaštitićemo zdravlje i bezbjednost japanskog stanovništva", rekao je Suga članovima Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) na sastanku u luksuznom hotelu u Tokiju.

Olimpijske igre na programu su od 23. jula do 8. avgusta.

Bonus video: