Jedrenje - Fašinada kup posvećen uspomeni na Gospu

Organizatpri navode da je Fašinada kup prilika za promociju crnogorskih i bokeških ljepota, prirodnih i turističkih, u slavu sporta koji je rođen iz ovdašnjeg načina života.

2401 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Fašinada
Foto: Fašinada

Bokokotorski zaliv naredna dva dana biće domaćin regate Fašinada kup i fašinade, 570 godina starog običaja posvećenog uspomeni na Gospu zaštitnicu, saopštili su organizatori.

Navodi se da su Peraštani još u 15. vijeku podigli crkvu na hridi, čuvajući tradiciju i uspomenu koja je svrstana u UNESCO-vu nematerijalnu kulturnu baštinu prvog reda.

“U srijedu će pedesetak brodova krstaša, katamarana, ojedrenih barki i jedrilica J/70 isploviti u podne iz Perasta, sa ciljem u luci Porto Montenegro. Biće to uzbudljiv plov čiji je organizator JK Lahor Kotor. Posebna atrakcija biće učešće svjetski poznate jedrilice MAXI JENA, pobjednika Barkolane 2018. godine. Posadu čine članovi lokalnih klubova,potomci starih kapetana i moreplovaca predvođeni skiperom Milošem Radonjićem”, saopštili su organizatori.

Navodi se da je to prilika za promociju crnogorskih i bokeških ljepota,prirodnih i turističkih, u slavu sporta koji je rođen iz ovdašnjeg načina života.

U četvrtak regata nastavlja kursom Tivat-Peraška ostrva-Tivat, a u smiraj dana (18.00h ) krenuće iz Perasta ka Gospi od Škrpjela tradicionalna povorka brodova i brodica

“Da još jednom oda počast zaštitnici grada i kraja, 570. Put”, saopštili su organizatori.