IZVINJENJE ORGANIZATORA

Otpušten režiser ceremonije otvaranja OI zbog šale o holokaustu iz 1998. godine

Predsjednica Organizacionog komiteta Seiko Hašimoto rekla je da je Kobajaši otpušten dan uoči otvaranja pošto je u svom nastupu u jednoj humorističkoj seriji iz 1998. iskoristio izraz "Hajde da se igramo holokausta"

2418 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju otpustili su danas režisera ceremonije otvaranja Kentara Kobajašija zbog šale o holokaustu koju je izveo tokom nastupa u humorističkoj emisiji 1998. godine.

Predsjednica Organizacionog komiteta Seiko Hašimoto rekla je da je Kobajaši otpušten dan uoči otvaranja pošto je u svom nastupu iskoristio izraz "Hajde da se igramo holokausta".

"Otkrili smo da je gospodin Kobajaši u svom nastupu iskoristio frazu ismijevajući istorijsku tragediju. Duboko se izvinjavamo što smo izazvali takav razvoj događaja dan uoči ceremonije otvaranja i što smo izazvali nevolje i zabrinutosti mnogim uključenim stranama kao i ljudima u Tokiju i ostatku zemlje", rekla je Hašimoto.

Kobajaši se izvinio i naveo da je skeč koji je tada napisao imao i neprimjereni sadržaj.

Ceremonija otvaranja Igara biće održana u petak u 13 časova, bez prisustva publike, zbog pandemije koronavirusa. Svečanosti će prisustvovati pojedini zvaničnici, gosti i predstavnici medija.

Početkom nedjelje kompozitor koji je radio na ceremoniji otvaranja Keigo Ojamada morao je da podnese ostavku, nakon što su se na društvenim mrežama pojavili navodi da je u djetinjstvu maltretirao školske drugove.