Meksiko razbio Francusku, Egipat zaustavio Španiju, "kenguri" bolji od Argentine

Iznenađenja na startu muškog fudbalskog olimpijskog turnira u Tokiju

4947 pregleda 0 komentar(a)
Meksikanci slave pobjedu protiv Francuske, Foto: Reuters
Meksikanci slave pobjedu protiv Francuske, Foto: Reuters

Dan prije svečanog otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju, počeo je muški fudbalski turnir.

U susretu prvog kola grupe A, Meksiko je deklasirao Francusku sa 4:1, dok su u susretu C grupe Španija i Egipat igrali bez golova.

Meksiko je u Tokiju napunio mrežu "trikolora", a svih pet golova je palo u drugom poluvremenu.

Meksiko je poveo u 47. minuti golom Aleiksa Vege, a osam minuta kasnije Sebastijan Kordova je povisio na 2:0. Francuski kapiten Andre Pjer-Žinjak, jedan od trojice igrača u timu starijih od 23 godine, smanjio je na 2:1 u 69. minutu, no u samoj završnici Meksiko je dao još dva gola, a strijelci su bili Uriel Antuna (80) i Eduardo Agire (90+1).

U drugom susretu iz ove grupe snage će odmjeriti Japan i Južna Afrika.

Na otvaranju grupe C Egipat je u Saporu priredio iznenađenje odigravši 0:0 protiv Španije.

"Crvena furija", koja je doputovala na OI sa čak sedam igrača koji su nedavno igrali polufinale Evropskog prvenstva, napravila je pritisak u finišu, kada je stvporila i dvije dobre šanse, ali su Egipćani izdržali.

U istoj grupi Argentina je poražena od Australije - 2:0. Golove za "kengure" postigli su Vels u 14. i Tilto u 80. minutu.

U duelu 1. kola grupe B Novi Zeland je u Kašimi pobijedio Južnu Koreju sa 1:0, golom Kristofera Vuda u 70. minutu. U drugom susretu ove grupe igraće Rumunija je autogolom Oliva bila bolja od Hondurasa (1:0).

Na otvaranju grupe D Obala Slonovače je u Jokohami pobijedila Saudijsku Arbiju sa 2;1.

U ovoj grupi su i aktuelni olimpijski šampioni Brazilci, kao i Nijemci, finalisti sa prošle OI. Njihov meč počeo je posljednji...

Bonus video: