"Kralj Kohei" predao krunu: Legendarni gimnastičar završio nastup u Tokiju

Japanac nije želio da otkrije da li mu je danas bio posljednji nastup u karijeri

6182 pregleda 2 komentar(a)
Učimura, Foto: Reuters
Učimura, Foto: Reuters

Kohei Učimura nije uspio - japanski gimnastičar, najbolji svih vremena, završio je takmičenje na Olimpijskim igrama bez osvojene medalje.

Japanac danas nije uspio da se plasira u finale. Pao je sa horizontalne šipke i učešće završio u kvalifikacijama. To je jedina disciplina u kojoj je Učimura učestvovao na Igrama.

Kohei Učimura
foto: Reuters

"Nisam uspio. Ne želim da se osvrćem na nastup", kazao je kratko Učimura.

Kohei Učimura je legenda ovog sporta. Osvajač je sedam olimpijskih medalja, šampion iz Londona i Rija u višeboju (u Riju je osvojio zlato i u timskom nastupu). U Brazilu je prije pet godina postao prvi gimnastičar nakon 44 godine, koji je na dva puta zaredom na Olimpijskim igrama bio najbolji u višeboju.

Japanac nije želio da otkrije da li mu je danas bio posljednji nastup u karijeri, budući da je ove godine na programu Svjetsko prvenstvo u Japanu.

"Moram da prihvatim da je moj vrhunac prošao. Razmisliću o svemu", poručio je Učimura, koji je prije mjesec dana izborio plasman na Igre, a tokom 2019. godine imao je problema sa povredom ramena.

Kohei Učimura
foto: Reuters

Istakao je da je ta povreda za njega bila "dno dna".

Nedavno je u razgovoru za japanske medije kazao da mu je u snu došao preminuli trener i da mu je preporučio da se koncentriše samo na horizontalnu šipku i promijeni fokus. Istakao je da mu je nakon tog sna bol u ramenu nestao.

Kohei Učimura
foto: Reuters

Na Olimpijskim igrama prvi put se pojavio u Pekingu 2008. godine, kada je imao 19 godina. Tada je osvojio dvije srebrne medalje - u višeboju i ekipnom takmičenju.

Od 2009. do 2016. godine bio je svjetski šampion u višeboju. Legendarna Nađa Komaneči kazala je svojevremeno da je Učimura jedini gimnastičar koji djeluje savršeno i kada se gleda na usporenom snimku.

Kohei Učimura
foto: Reuters

Japanci su sanjali zlato i veličanstven oproštaj. Ali, ta povreda ramena, koja ga je zadesila prije dvije godine i od koje se dugo oporavljao nije dozvolia da se san ostvari.

"Kralj Kohei" je predao krunu.

Bonus video: