Crnogorski odbojkaši u Pljevljima počeli pripreme za Evropsko prvenstvo

Prvi meč Evropskog prvenstva naši odbojkaši odigraće sa Bugarskom 3. septembra u Ostravi

10049 pregleda 0 komentar(a)
Foto: OSCG
Foto: OSCG

Crnogorski odbojkaši će prvu utakmicu na Evropskom prvenstvu imati 3. septembra. Ipak, danas počinju pripreme na drugom uzastopnom učešću na najvećoj smotri Starog kontinenta.

"Operaciji Ostrava" prethodili su jučerašnji ljekarski pregoedi i PCR testiranja, a danas su se naši reprezentativci i stručni štab okupili u Pljevljima (neki će zbog objektivnih okolnosti doći sjutra), gdje će boraviti do 6. avgusta.

U ovom gradu naša selekcija imaće sve uslove za kvalitetne pripreme, a potom dolaze na red pripremni turniri - od 19. do 21. avgusta Crna Gora će igrati na turniru u Skoplju, a od 22. do 27. avgusta puleni Veljka Bašića imaće sparing treninge i utakmice sa Aluron Virtu Zawiercie, poljskom ekipom koju vodi naš trener Igor Kolaković i njegov pomoćnik Srđan Popović.

Selektor Crne Gore Veljko Bašić u pripremama računa na - tehničari: Rajko Strugar, Danilo Dubak, Rastko Milenković;

Primači servisa: Vojin Ćaćić, Marko Bojić, Ivan Zvicer, Marko Vukašinović, Nemanja Peruničić, Božidar Ćuk;

Korektori: Miloš Ćulafić, Aleksandar Minić, Milutin Pavićević, Bojan Strugar;

Srednji blokeri: Luka Babić, Ivan Ječmenica, Blažo Milić, Matija Ćinćur;

Libero: Nikola Lakčević, Miloš Kosović.

U stručnom štabu selektora Bašića su pomoćni treneri Darko Prebiračević i Balša Radulović, specijalista za fizičku pripremu Vladimir Živanović, koji će imati najviše posla na pripremama u Pljevljima, statističar Pavle Matić, doktor reprezentacije Miroslav Kezunović, tim menadžer Nikola Kažić, te fizioterapeuti Vladimir Dragojević i Drago Đurović.

Nažalost, zbog obaveza u klubovima Bašić ne može da računa na pomoćnog trenera Srđana Popovića i statističara Ajkuta Ajdina, koji su dugogodišnji članovi stručnog štaba. U ekipi, takođe, neće biti tehničara Nikole Radonića, koji je nastupao na prošlom Evropskom prvenstvu i u kvalifikacijama za predstojeće, a koji je odlučio da završi reprezentativnu karijeru.

Crnogorski odbojkaši će drugi put uzastopno nastupiti na Evropskom prvenstvu, nakon što su debitantski nastup prije dvije godine u Holandiji završili sa dvije pobjede, nad Estonijom i Češkom.

Ovog puta Crna Gora će igrati u grupi B čiji je domaćin upravo Češka, odnosno grad Ostrava, a rivali našeg time biće Bugarska (3. septembar, 17.15 časova), Slovenija (4. septembar, 16 časova), Italija (5. septembar, 19 časova), Češka (7. septembar, 19 časova) i Bjelorusija (8. septembar, 19 časova).

Evropski šampionat počinje 1. septembra, kada startuju grupe C i D, dan kasnije počinje takmičenje u grupi A, dok utakmice u grupi B startuju 3. septembra.

Prve četiri reprezentacije iz naše grupe plasiraće se u osminu finala i ukrštaće sa grupom D, u kojoj su Francuska, Njemačka, Hrvatska, Slovačka, Letonija i Estonija.

Utakmice osmine finala i četvrtfinala našeg dijela kostura takođe će se igrati u Ostravi. Drugi dio kostura igraće osminu finala i četvrtfinale u poljskom gradu Gdanjsku. Polufinalni mečevi i utakmice za medalje odigraće se takođe u Poljskoj, ali u Katovicama.

Finale i meč za treće mjesto na programu su u nedjelju 19. septembra.

U kvalifikacijama za EuroVolley 2021. održanim u maju, Crna Gora je osvojila prvo mjesto u grupi, ispred Grčke, Azerbejdžana i Gruzije.

Bonus video: