Prva olimpijska šampionka sa Kosova završila karijeru: Oproštaj Majljinde Keljmendi

Majljina Keljmendi je u karijeri osvojila sve što se može osvojiti

8697 pregleda 8 komentar(a)
Keljmendi, Foto: Reuters
Keljmendi, Foto: Reuters

Džudistkinja sa Kosova, olimpijska šampionka iz Rija prije pet godina, Majljinda Keljmendi završila je karijeru.

Keljmendi je ove godine imala problema sa povredama, već početkom 2021. je razmišljala da završi karijeru, ali je od toga odustala na nagovor trenera Dritona Tonija Kuke.

Ona je u januaru osvojila bronzu na grend slemu u Dohi, a onda je mjesec kasnije još jednu bronzu uzela na Mastersu u Tel Avivu. U Rio je došla kao aktuelna olimpijska šampionka u kategoriji do 52 kilograma, ali je takmičenje završila nakon poraza od Mađarice Reke Pup. Ispostavilo se da je borba u Tokiju bila posljednja u njenoj karijeri.

"Početkom godine bila sam u nedoumici da li da završim karijeru, zbog mnogih povreda. Na nagovor trenera odlučila sam da nastavim. U Tokiju nisam bila u formi, nije bio moj dan. Ovo je bila moja posljednja borba, nisam očekivala da će se ovako završiti. Radiću sa Tonijem na pronalasku novih talenata sa Kosova", poručila je Keljmendi.

Budućnost kosovskog džudoa je blistava, a najbolji dokaz su dvije zlatne medalje na ovogodišnjim igrama u Tokiju. Distrija Krasnići u kategoriji do 48 i Nora Đakova u kategoriji do 57 kilograma osvojile su najsjajnija odličja.

"Njihovi rezultati nisu iznenađujući. Srećna sam što se njihov trud isplaćuje", poručila je Keljmendi.

Majljinda Keljmendi je rođena u Peći prije 30 godina i osvojila sve što se može osvojiti - olimpijsko zlato, četiri evropska zlata i jednu bronzu, dvije svjetske titule i jednu bronzanu medalju...

I legenda je ovog sporta.

Bonus video: